Index Vakbarát Hírportál

Nem indulhat a horvát államfő a miniszterelnöki székért az áprilisi választásokon

2024. március 19., kedd 06:11

Az alkotmánybíróság megtiltotta a jelenlegi horvát köztársasági elnöknek, hogy miniszterelnök-jelöltként induljon az áprilisi választásokon – akár pártszínekben, akár függetlenként. Az alkotmánybíróság a parlamenti választások egészét szigorú felügyelet alatt tartja, ha kell, eljárásokat és döntéseket is megsemmisítenek.

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem – jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn.

Az állásfoglalásra azután került sor, hogy Milanovic pénteken bejelentette: független miniszterelnök-jelöltként indul a Szociáldemokrata Párt (SDP) listáján az április 17-i parlamenti választásokon, és csak a választások befejeződése után mond le köztársasági elnöki tisztségéről.

Az alkotmánybíróság rámutatott: az államfő részvétele a választásokon bármilyen minőségben, pártlistán vagy függetlenként összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel és az elnöki hatáskörrel, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvével.

Amennyiben a köztársasági elnök indul a parlamenti választásokon, vagy miniszterelnök-jelöltként jelenik meg a nyilvánosság előtt, és bármilyen formában részt vesz a kampányban, lemondását haladéktalanul be kell nyújtania az alkotmánybíróság elnökének.

A testület ez esetben a köztársasági elnöki feladatokat ideiglenesen a házelnökre ruházza át

– hangsúlyozta Separovic.

Hozzátette: a kialakult alkotmányos és jogi helyzetet szem előtt tartva az alkotmánybíróság a parlamenti választások teljes folyamatát szigorú felügyelet alatt tartja. Ha megállapítja, hogy a választások résztvevői az alkotmánnyal vagy a törvénnyel ellentétes magatartást tanúsítanak, élni fog a Horvát Köztársaság alkotmánybíróságáról szóló alkotmánytörvény 89. cikkében foglalt jogkörével, és megsemmisítheti az összes vagy egyes választási eljárásokat és döntéseket – húzta alá.

Rovatok