Index Vakbarát Hírportál

Amerikai drón hajtott végre kényszerleszállást Lengyelországban

2024. március 19., kedd 16:39

Kényszerleszállást hajtott végre az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec katonai repülőterén egy gyakorlatozó, MQ9 Reaper típusú amerikai drón – erősítette meg keddi sajtóértekezletén Ireneusz Nowak vezérőrnagy, a lengyel légierő főfelügyelője.

A lengyel fegyveres erők főparancsnoksága kedd hajnalban közölte, hogy egy, a lengyel légtérben gyakorlatot végző amerikai drón biztosított, lakatlan területen landolt. A kényszerleszállás az előírásokkal összhangban történt.

Ireneusz Nowak a kedd délutáni sajtókonferencián elmondta, hogy a Romániából indított pilóta nélküli repülőgép kiképzési rutinfeladatot hajtott végre, és leszállási manővert kellett volna teljesítenie a miroslawieci repülőtéren, majd onnan visszatérnie Romániába.

A kényszerleszállásról azután döntöttek, hogy a drón elveszítette a kapcsolatot a romániai bázissal. A drón a repülőtérnek egy olyan övezetében szállt le, amely teljesen biztonságos, és amelyet üres üzemanyagtartályok vagy fegyverek ledobására használnak harci repülőgépek kényszerleszállása esetén.

Ireneusz Nowak közölte, hogy a pilóta nélküli eszköz megrongálódott. A drón nem hordozott fegyvert, és leszállás előtt felhasználta a tartályában lévő üzemanyagot.

Az incidens okait az Egyesült Államok fogja vizsgálni.

Rovatok