Index Vakbarát Hírportál

Halálos robbanás történt egy pakisztáni bányában

2024. március 20., szerda 13:05

Legkevesebb tizenkét halálos áldozata és nyolc sérültje van annak a gázrobbanásnak Pakisztánban, amely kedd este történt az ország délnyugati részén található bányában. A szakértők szerint a metángázrobbanáskor tizenkét bányász tartózkodott a tárnában, további nyolc, mentést végző munkást későbbi omlások temettek maguk alá.

Robbanás történt egy szénbányában Pakisztán délnyugati részén, legalább tizenkét bányász meghalt, nyolc társukat sikerült kimenekíteni – közölték a helyi hatóságok szerdán. A mérgező gázok felhalmozódása okozta robbanás kedd este történt a Beludzsisztán Harnai nevű körzetében található bánya egyik vájatában – írta az MTI.

„A mentési művelet most fejeződött be” – közölte Abdulgáni Beludzs, Beludzsisztán tartomány vezető bányaellenőre szerda reggel.

Elmondása szerint a metángázrobbanás idején 12 ember tartózkodott a bányában, a többi nyolc munkás azért ment le, hogy kimentsék bent rekedt kollégáikat, de a további omlások miatt ők is csapdába estek.

A mentőcsapatok 12 holttestet találtak a föld alatt, a túlélőket pedig egy közeli kórházba szállították

– tette hozzá.

Sehbaz Saríf miniszterelnök szerdán közleményben fejezte ki mély sajnálatát és részvétét az elvesztett emberéletek miatt.

Az afgán határ mentén található, szénkészletekkel rendelkező nyugat-pakisztáni bányákban nem számítanak ritkaságnak az ilyen balesetek. A helyzetet rontja, hogy a bányászok és szakszervezeteik szerint sanyarúak a munkakörülmények és hiányosak a védőfelszerelések.

Rovatok