Index Vakbarát Hírportál

Fokozatos EU-csatlakozást ajánlhat Brüsszel Ukrajnának, az uniós vétót is eltörölnék

2024. március 20., szerda 17:22

Alapjában alakítaná át az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság: fokozatos csatlakozást ajánlhat Brüsszel Ukrajnának. A javaslatokat még március 20-án bemutathatják.

Alapjaiban módosítaná az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság: az ezt részletező javaslatot március 20-án ismertetheti Ursula von der Leyen. A Politico birtokába jutott tervezet szerint jelenleg a csatlakozási egyezkedések fázisában lévő országok, Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni államok bizonyos tagságból eredő előnyöket már azelőtt élveznének, hogy teljes jogú taggá válnának. Ez teljes egészében változtatná meg azt az eddig tapasztalt tendenciát, hogy akár több mint tíz évet is kell várni, mielőtt egy ország beléphet az unióba írja a HVG.

A lap által említett dokumentum az előző évi francia, német, valamint portugál javaslat alapján a belső piachoz való fokozatos hozzáférést biztosítaná. Emellett kiemeli azt is, hogy az országoknak ugyanúgy minden előírást teljesítenie kéne.

Ezek közé tartozik például az Európai Bíróság döntéseinek tiszteletben tartása, valamint számos szabály elfogadása.

Cserébe az országok hozzáférnének az egész piaci struktúrához, beleértve a vámmentes kereskedelmet, illetve a személyek szabad munkavállalását az Európai Gazdasági Térség területén.

Az uniós vétón is módosítanának 

A jelenlegi tagok számára még nagyobb jelentősége lehet annak, hogy Brüsszel fokozatosan elállna az egyhangúlag hozott a döntések meghozatalának követelményétől. A lap szerint ugyanis egy harmincnál is több taggal működő unióban a vétó tovább bonyolítaná a kérdést.

A dokumentumban foglaltak szerint ennek helyét a jelenleg is általánosan alkalmazott minősített többség foglalná el.

Ez változás a tagországok 55, egyben az uniós lakosság 65 százalékát képviselő kormányok egyező voksát jelenti. Azonban emellett az is kiderült, hogy arányos biztosítékokat is nyújtanak a nemzeti stratégiai érdekek védelmében.

A portál szerint elsőre az látszik, hogy a radikális változás az uniós alapszerződés módosítására törekszik: a bizottság azonban úgy véli, erre nincs szükség. Az úgynevezett passerelle-klauzula ugyanis eddig is lehetőséget nyújtott arra, hogy bizonyos feltételek mellett egyhangúlag történő szavazás helyett minősített többségi döntéshozatallal határozzanak egy adott ügyben.

Rovatok