Index Vakbarát Hírportál

Látványos videó: így semmisítette meg egy francia fregatt a húszi lázadók drónját

2024. március 20., szerda 18:04

A Vörös-tengeren áthaladó forgalmat a húszi lázadók tovább támadják, azonban a videó tanúsága szerint próbálkozásuk ezúttal sikertelen volt. Egy francia Aquatine-osztályú fregatt Aster SAM rakéta segítségével hatástalanította a húszi drónt.

Videó jelent meg az OSINTtechnical X-oldalán arról, ahogy egy francia hadihajó a jemeni lázadók drónját hatástalanítja a stratégiai jelentőségű vörös-tengeri kereskedelmi útvonalon.

Teljes felvétel egy francia Aquitaine-osztályú fregattról, amely egy Aster SAM rakétával támad egy érkező húszi drónt a Vörös-tengeren

– írták a bejegyzésben.

A Vörös-tengeren áthaladó forgalmat a húszi lázadók tovább támadják, azonban a videó tanúsága szerint próbálkozásuk ezúttal sikertelen volt.

Az Aquitaine-t a FREMM néven ismert – FRigate European Multi-Mission, azaz Európai Többcélú Fregattprogram – közös, francia–olasz program részeként fejlesztették ki, amelynek célja egy új fregattosztály kialakítása volt különböző európai haditengerészetek számára. A fregatt által használt Aster SAM rakéta függőleges indítású – vagyis nem szükséges az indítót a cél felé fordítani – föld-levegő rakéta.

Február 18-án a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Báb-el-Mandeb-szorosban egy belize-i zászló alatt haladó, bejrúti cég által üzemeltetett, Rubymar nevű kereskedelmi hajót egy húszik által kilőtt ballisztikus rakéta talált el, a hajó néhány nappal később elsüllyedt. Ez volt az első hajó, amelyet a jemeni lázadók elsüllyesztettek az Izrael gázai háborúja miatt külföldi hajók ellen indított drón- és rakétahadjáratuk során.

Az elmúlt héten egy kereskedelmi hajótól érkezett jelentés a közelében történt robbanásról, Ádentől 85 tengeri mérföldre, keletre, az Egyesült Királyság tengerhajózási biztonsági információs szolgálata szerint.

A Jemen nagy területeit ellenőrző húszik azt állítják, hogy szolidaritástámadásokat hajtanak végre a Gázai övezetben élő palesztinok mellett.

Rovatok