Index Vakbarát Hírportál

Újabb pusztító csapás jöhet: az izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó Washingtonba utazik

2024. március 20., szerda 10:47

Az izraeli kormány nemzetbiztonsági tanácsadója is Washingtonba utazik, hogy az izraeli haderő Rafahba tervezett offenzívájával kapcsolatos tervekről és az amerikai aggályokról egyeztessen várhatóan a jövő héten – közölték kedden amerikai és izraeli részről.

A Fehér Ház szóvivője annyit mondott, az egyeztetés előreláthatóan a jövő hét elején lesz, míg az izraeli kormány keddi közleménye ismertette, hogy a delegációnak tagja lesz Ron Dermer stratégiai miniszter, Izrael korábbi, egyesült államokbeli nagykövete, valamint Cahi Hanegbi, a Netanjahu-kormány nemzetbiztonsági tanácsának elnöke.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő keddi közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

célja változatlan, és eltökélt abban, hogy végrehajtsa a katonai műveletet Rafah városában a Hamász még aktív egységeinek megsemmisítése érdekében.

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök hétfőn, egy hónap elteltével ismét telefonon egyeztetett, és megállapodott abban, hogy Izrael delegációt küld Washingtonba a katonai akció kérdéseinek tisztázására.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn arról beszélt, a konfliktus ezen kritikus szakaszában lehetőség nyílik arra, hogy egy asztalhoz ülve és minden szempontot mérlegelve beszéljenek az előrevezető lépésekről.

Fokozódott a feszültség a szövetségesek között

Az Egyesült Államok és Izrael között az elmúlt napokban a gázai katonai akció körüli feszültséget fokozta, hogy az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer a felsőház előtt csütörtökön mondott beszédében kormányváltást és új választásokat, valamint Benjamin Netanjahu távozását sürgette,

akit akadálynak nevezett az izraeli–palesztin szembenállás megoldásában.

A Fehér Ház a kijelentésre úgy reagált, hogy a szenátornak jogában áll véleményének kifejtésére, és az izraeli emberek dolga eldönteni, hogy kit akarnak vezetőjüknek. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a demokrata felsőházi vezető „jó beszédet” mondott. Benjamin Netanjahu helytelennek nevezte a távozásáról szóló kijelentéseket – összegezte az MTI.

Rovatok