Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió egyik kormányfője bejelentette, hogy lemond

2024. március 20., szerda 14:35

Leo Varadkar ír miniszterelnök lemond az Ír Köztársaságban a következő általános választások előtt. Az ír miniszterelnök életének „legteljesebb időszakának” nevezte a tisztségében eltöltött két évet.

Leo Varadkar ír miniszterelnök lemond az Ír Köztársaságban a következő általános választások előtt, emellett a pártelnöki tisztség szerepét sem tölti be tovább.

Varadkar 2017-ben lett Írország legfiatalabb taoiseachje – azaz miniszterelnöke és kormányfője –, amikor a Fine Gael vezetője lett. Lemondását március 20-án jelentette be a kormányépület lépcsőjén állva. Az ír miniszterelnök életének „legteljesebb időszakának” nevezte az ország élén töltött éveket.

A 2020-as írországi általános választásokon Varadkar a harmadik helyre vezette pártját az alsóháza mandátumainak számában. Jelenleg a Fianna Fáil és a Zöld Párttal együtt vezeti a dublini koalíciós kormányt. A pártok között létrejött koalíciós egyezmény részeként megállapodtak abban, hogy Varadkar és Micheal Martin egyenként két évig tölti be a miniszterelnöki és kormányfői, azaz a taoiseach tisztségét. 2020-ban Martin-t kinevezték ki kormányfőnek, Varadkar pedig a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be, majd 2022-ben felcserélték a szerepeket  –közölte a BBC.

Rovatok