Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott a Gázai övezetbe

2024. március 20., szerda 13:06

Néhány napon belül már a második segélyszállítmányt küldi Nagy-Britannia a Gázai övezetbe. A háború miatt lakhatatlanná vált régióba az élelmiszer mellett a szigetország több ezer takarót, matracot és női higiénés csomagot, több száz sátrat és egy komplett katonai kórházat is eljuttatott.

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszer-ellátását teszi lehetővé. A tárca hangsúlyozza, hogy ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány – számolt be az MTI.

A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét. Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak.

A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszer-szállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett

– áll a londoni külügyminisztérium szerdai ismertetésében.

David Cameron brit külügyminiszter a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által használt integrált élelmiszer-biztonsági skála (Integrated Food Security Phase Classification, IPC) küszöbönálló éhínség veszélyét jelzi a Gázai övezetben.

Cameron szerint London továbbra is nyomást gyakorol Izraelre annak érdekében, hogy még több gázai átkelő legyen nyitva a jelenleginél hosszabb időtartamra a segélyszállítmányok bejuttatása végett.

Néhány napon belül ez a második jelentős segélyszállítmány, amelyet London állított össze a gázai lakosság számára: a brit kormány a múlt héten egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet juttatott be a Gázai övezetbe. A brit kormány egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

A 150 tonnás szállítmányt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) osztja szét a rászorulóknak.

Rovatok