Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb erőszakos bűncselekmény volt tavaly az Egyesült Államokban, de a lopás még mindig nagy sláger

2024. március 21., csütörtök 12:36

Az FBI friss statisztikái szerint az Egyesült Államokban 2023-ban csökkent az erőszakos bűncselekmények száma. Ezzel folytatódott az ilyen bűnesetek csökkenő tendenciája a világjárvány idején tapasztalt, kétségbeejtően magas esetszámok után.

Az FBI kedden tette közzé statisztikai adatait, amelyek szerint a gyilkosságok száma 13 százalékkal csökkent 2023 utolsó három hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az erőszakos bűncselekmények összességében 6 százalékkal csökkentek – idézi az FBI adatait az ABC News.

A vagyon elleni bűncselekmények (például a lopás) 3 százalékkal csökkentek országosan, de ezek egyes régiókban – északkeleten és az egymillió fő feletti nagyvárosokban – körülbelül ugyanilyen arányban nőttek 2022-höz képest. A negyedéves jelentés adatait az ország bűnüldöző szerveinek körülbelül négyötöde gyűjtötte és küldte el az FBI-nak. A 2023-ra vonatkozó végleges, részletes adatokat várhatóan ősszel teszik közzé.

Az FBI jelentése összhangban volt a Büntetőjogi Tanács megállapításaival, amely szerint a 32 várost vizsgáló felmérésben az előző évhez képest átlagosan 10 százalékkal csökkentek az emberölések.

Ugyanakkor az erőszakos bűncselekmények száma sok városban még mindig magasabb, mint a koronavírus-járvány előtt.

A gyilkosságok száma 2020-ban, a világjárvány kitörésének évében 29 százalékkal nőtt, ami a legnagyobb, egy éven belül történő emelkedés az FBI nyilvántartásának történetében. A szakértők szerint a lehetséges okok között szerepel a világjárvány okozta zűrzavar, a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak és a túl sok stressz.

A bűnözés mértéke 2021-ben stabilnak tűnt, bár az FBI-nál a nyilvántartás átdolgozása miatt sok nagyváros nem szerepelt a jelentésben abban az évben. Az adatok szerint az erőszakos bűncselekmények száma 2022-ben csökkent az Egyesült Államokban, megközelítve a járvány előtti szintet. A vagyon elleni bűncselekmények száma ugyanakkor ebben az évben is emelkedett.

Rovatok