Index Vakbarát Hírportál

Amerikai különleges alakulat állomásozik Tajvanon, ebből még baj lehet

2024. március 21., csütörtök 06:57

Tajvan megerősítette, hogy amerikai csapatok állomásoznak állandó jelleggel a Tajvani-szorosban lévő szigetein, melyek közül az egyik mindössze egy kilométerre fekszik Kína délkeleti partjaitól.

Az amerikai katonák a 2023-as nemzetvédelmi felhatalmazási törvénynek (NDAA) köszönhetően folytathatnak kiképzési programokat a tajvani frontvonalon – írja a NewsweekTajvan annektálása érdekében Kína jelentősen megnövelte a katonai bevetések és gyakorlatok számát a Tajvani-szorosban és környékén. Ez arra késztette szomszédját, hogy nagyobb figyelmet fordítson a védelmi beruházásokra.

Az amerikai hadsereg különleges alakulatainak, zöldsapkásoknak a Tajvanon való állandó tartózkodásáról szóló hírekre a tajvani védelmi főnök, Csiu Kuo-csen március 14-én újságíróknak azt mondta:

Kommunikálnunk kell a szövetségeseinkkel. (...) Tanulhatunk egymástól, hogy tisztában lehessünk vele, mik az erősségeink. Ez egy fix dolog.

Caj Jing-ven tajvani elnök 2021-ben jelentette be, hogy amerikai katonák alkalmi kiképzést tartanak a tajvani fegyveres szolgálat tagjainak. A dolog hosszú távú folytatásáról ekkor még nem esett szó.

A tajvani United Daily News (UDN) szerint az amerikai hadsereg zöldsapkásai jelenleg állandó jelleggel állomásoznak a tajvani hadsereg különleges műveleti erőinek, a 101. Kétéltű Felderítő Zászlóaljnak két bázisán.

Az Egyesült Államok nem tart fenn hivatalos katonai jelenlétet Tajvanon azóta, hogy 1979-ben, az amerikai–kínai kapcsolatok normalizálását követően kivonult onnan.

Rovatok