Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea és Kína a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről állapodott meg

2024. március 22., péntek 10:49

Kína és Észak-Korea magas rangú tisztviselői a kétoldalú kapcsolatok és a két nemzet barátságának megerősítéséről állapodtak meg azon a pekingi találkozón, amelyet a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából tartottak.

Vang Hu-ning, a Kínai Kommunista Párt (KKP) negyedik legrangosabb vezetője a kínai fővárosban fogadta a kormányzó Koreai Munkapárt nemzetközi osztályának igazgatója által vezetett észak-koreai delegációt. Kim Szongnam a KKP nemzetközi kapcsolattartási osztályának vezetőjével, Liu Csian-csaóval is találkozott.

Kim kijelentette, hogy a két ország kapcsolatai révén és a két nemzet vezetőinek segítségével „új fejezet nyílt a történelemben”. 

Az észak-koreai delegáció vezetője úgy fogalmazott, hogy ez az év a „kínai–észak-koreai barátság esztendeje”.

A találkozón Vang elmondta, hogy Kína kész együttműködni Észak-Koreával a kétoldalú barátság előmozdítása, a kettejük közti egység és az együttműködés elmélyítése, a stratégiai kommunikáció erősítése, valamint a békés és stabil külső környezet közös megteremtése érdekében.

Kínai közlés szerint Liu Csian-csao szintén „mélyreható eszmecserét folytatott a pártok közötti párbeszéd erősítéséről és a baráti együttműködési kapcsolatok fejlesztéséről” Kim Szongnammal.

A Kim Szongnam vezette küldöttség egy három országot érintő diplomáciai körút részeként látogatott el Pekingbe. Később Kínából Vietnámba és Laoszba utaznak tovább – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A két ország között a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatti többéves szünet után tavaly állították vissza a magas szintű személyes kapcsolattartást. Hszi Csin-ping kínai elnök novemberben azt hangsúlyozta, hogy együttműködnek Észak-Koreával a regionális és globális béke, stabilitás és jólét érdekében, az év elején pedig a két vezető – egyebek között a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulójának apropóján – szorosabb kapcsolatokat ígért a két ország között.

Rovatok