Index Vakbarát Hírportál

Újabb orosz drón- és rakétatámadás zúdult Ukrajnára, majdnem átszakadt egy gát is

2024. március 22., péntek 09:08

Péntek reggel egy újabb erős drón- és rakétatámadás zúdult Ukrajnára. Találat érte az ország legnagyobb vízerőművét, ahol tűz keletkezett, de a gátja nem szakadt át. Kárpátalja kormányzója is posztolt: ott nincs kár.

Ukrajnát már az előző nap is érte egy átfogó stratégiai csapássorozat. Többek közt az ukrán fővárosban is találat ért több épületet.

Pénteki percről percre közvetítésünkben már beszámoltunk arról, hogy csütörtök éjjel és péntek hajnalban az oroszok ismét drónokkal és rakétákkal támadták Ukrajna területét. Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint ez az utóbbi idők legnagyobb támadása az ukrán energiaszektor ellen.

Mint írtuk, Harkivban egy sor robbanás történt, melyek után több helyen – Hmelnickij és Dnyipro régiókban – elment az áram, és a vízellátással is akadtak problémák. Vinnicjában és Krivij Rihben is fontos létesítményeket találtak el az oroszok.  

Időközben az ukrán sajtóban elkezdett terjedni egy olyan hír is, hogy Kárpátalját is találat érte a mostani csapássorozatban – de ez utóbb tévesnek bizonyult. 

Mindez amiatt történt, hogy a régió kormányzója, Viktor Mikita is károkról számolt be az egyik saját posztjában. Ez a közlése valójában az országos szintű csapásokra vonatkozott, viszont az Ukrajinszka Pravda először úgy értelmezte a posztját, hogy Kárpátalját is csapás érte, és így tették közzé a hírüket. A lap később tisztázta a cikkében a félreértést (bár a rájuk hivatkozó közlésekben néhol még a téves információ szerepel).

Viktor Mikita egyébként azt is közölte a Telegram-posztjában, hogy Kárpátalján reggel 8 óráig nem észleltek fennakadást az áramellátásban és az energiatermelésben. A magyar lakta régiót eddig egy csapás érte a háborúban, még közel két évvel ezelőtt. 

Ukrajna legnagyobb vízerőműve lángol, vészhelyzet az ország áramellátásában 

Időközben az is kiderült, hogy Ukrajna legnagyobb vízerőművét is találat érte: a Dnyeperi Vízerőművet ért csapásról az Ukrhydroenergo állami vállalat számolt be. A helyszínről több fotó is érkezett, amelyeken látszik, hogy súlyos károk keletkeztek.

Az Ukrhydroenergo is megerősítette, hogy az erőműben tűz ütött ki, de attól nem tartanak, hogy a gát átszakadhat: állításuk szerint irányítás alatt tartják a helyzetet. 

Sajnos Ukrajna legnagyobb vízerőművében – a zaporizzsjai Dnyeperi Vízerőműben – is károk keletkeztek. Az embertelenek a Nova Kahovka-i víztározó elpusztítása után sem nyugodtak meg, és most újabb természeti katasztrófát próbálnak előidézni

– írták egy közleményben, amelyben azt is közölték, hogy az erőműben már oltják a tüzet, megkezdték a helyreállítási munkálatokat. 

Mindeközben az Ekonomicsna Pravda arról is beszámolt, hogy több ukrán régióban vészhelyzeti áramkimaradások vannak. Olyannyira, hogy

Ukrajna második legnagyobb népességű városa, az északkeleten lévő Harkiv teljesen áram nélkül maradt.

Ezt a harkivi terület kormányzója, Oleh Szinyehubov közölte, hozzátéve: „több mint 15 csapás” történt a régió energialétesítményei ellen. 

A szintén északkeleti Szumi területen több járásban is vészhelyzeti leállásokat jelentettek be ideiglenesen, és a poltavai területen is leállítanak több áramellátó alállomást „megelőző jelleggel”. Az utóbbi régióban a kormányzó azt is közölte, hogy 104 ezer háztartás maradt áram nélkül, de már dolgoznak a helyreállításon. Leállások várhatóak továbbá a kirovohradi területen is: ott kétóránként lesz áramkimaradás minden második háztartásban az érintett településeken. 

Az Ukrajna elleni orosz csapások azt követően fokozódtak, hogy az előző héten (az orosz elnökválasztás idején) Ukrajna több alkalommal is bombázta Oroszország határ menti területeit, valamint az ukránok által támogatott orosz önkéntesek betörtek több határközeli településre. Vlagyimir Putyin már a választás első napján bosszúval fenyegetőzött ezek miatt.

A háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok