Index Vakbarát Hírportál

Több száz tüntető követeli a korrupcióval vádolt ellenzéki politikus szabadon engedését Indiában

2024. március 23., szombat 21:08

Pénteken és szombaton is több százan tüntettek Újdelhiben a csütörtökön korrupciós vádakkal őrizetbe vett Arvind Kedzsrival indiai ellenzéki vezető, Delhi szövetségi terület főminiszterének szabadon bocsátását követelve.

A tüntetők szombaton azzal vádolták Narendra Modi miniszterelnököt, hogy szükségállapot keretében kormányozza Indiát, és szövetségi rendvédelmi szerveket használ fel az ellenzéki erők – főleg a delhi főminiszter pártjának – meggyengítésére az április-májusban esedékes országos parlamenti választások előtt.

A tüntetőkhöz csatlakozott a szomszédos Pandzsáb szövetségi állam miniszterelnöke és Arvind Kedzsrival politikai közössége, az Aam Aadmi Párt (AAP) egyik vezetője, Bhagvant Mann is.

A rendőrség, amely az előző napi demonstráción összecsapott az AAP több száz támogatójával és néhány magas rangú pártvezetőjével, több tiltakozót pedig buszokkal elszállított, szombaton legalább háromtucatnyi tiltakozót vett őrizetbe, akik Újdelhi központjába vonulva folytatták volna a tüntetést.

Az indiai külügyminisztérium szombaton bekérette az újdelhi német nagykövetség helyettes misszióvezetőjét, Sebastian Fischert, és közölte vele, hogy a kormány határozottan tiltakozik a német külügyi szóvivő Kedzsrival letartóztatásához fűzött pénteki kommentárja ellen.

Fischer azt reagálta, hogy Berlin tudomásul vette a történteket, de Kedzsrivalnak éppúgy joga van a tisztességes és pártatlan eljáráshoz, mint bárki másnak. A minisztérium közleményében indokolatlannak és elfogultnak minősítette a kijelentést, amely „aláássa az indiai igazságszolgáltatás függetlenségét”.

Arvind Kedzsrivalt, az AAP párt alapítóját és egyik vezetőjét, illetve a főváros, Újdelhi legfőbb választott tisztségviselőjét a pénzmosás elleni törvény egyik vádpontja alapján azzal vádolják, hogy 14 szeszesital-nagykereskedő 3,4 milliárd rúpia (mintegy 15 milliárd forint) profitot szerzett kevesebb mint egy év alatt. Cserébe állítólag egymilliárd rúpia (4,4 milliárd forint) kenőpénzt fizettek a főminiszter pártjának és egyes minisztereknek.

A 2012-ben alapított AAP egy évvel később megnyerte Delhi szövetségi terület parlamenti választásait, és Kedzsrival lett a főminiszter. A korábbi köztisztviselő azzal az ígérettel kampányolt, hogy megszabadítja az indiai politikai rendszert és a kormányzatot a korrupciótól.

Rovatok