Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomba érkezett az ENSZ főtitkára

2024. március 23., szombat 13:47

Egyiptomba érkezett szombaton António Guterres ENSZ-főtitkár, aki a tervek szerint ellátogat a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják. Guterres továbbá a rafahi átkelő egyiptomi oldalát, a segélyek egyik beléptetési pontját is felkeresi.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége jelenleg Rafah környékén talált menedéket. Bár a Gázai övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik.

Mivel a muszlimok múlt hét elején kezdődött szent hónapja, a ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre kétségbeejtőbb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására.

A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért mindenképpen fel kell gyorsítani a közúton történő szállítást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette, a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind a szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

Rovatok