Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Richard Taylor, a valaha volt egyik legsokkolóbb gyilkosság áldozatának édesapja

2024. március 23., szombat 17:04

Meghalt Richard Taylor aktivista, aki a 24 évvel ezelőtt tízéves korában meggyilkolt Damilola Taylor édesapja.

Richard Taylor 75 éves korában, szombaton halt meg prosztatarákban – írta meg a BBC. A férfi annak a tízéves Damilola Taylornak az apja volt, aki alig pár hónapja élt Londonban, ahová Nigériából települt át családjával, amikor 2000. november 27-én délután a könyvtárból hazafelé tartva két iskolatársa egy törött sörösüveggel felhasította a bal combját. A gyermek fél óra leforgása alatt elvérzett.

A fiú halála akkoriban az egész országot sokkolta, és London egyik legnagyobb visszhangot kiváltó gyilkossága lett, melynek kivizsgálása számos akadályba ütközött. A rendőrség ugyanis többször is téves nyomokon indult el, így ítéletet csak hat évvel később, 2006-ban hirdettek az elkövetők, Ricky és Danny Preddie ellen, akik nyolc év letöltendő szabadságvesztést kaptak.

Richard Taylor, az egykori nigériai köztisztviselő a fia halála után életét a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésének szentelte. Ő hozta létre a Damilola Taylor Trustot, hogy a késes bűncselekmények ellen kampányoljon.

Taylor halálhírét családja közleményben tette közzé.

A család nehéz szívvel jelenti be szeretett édesapánk, nagyapánk és nagybátyánk, Richard Adeyemi Taylor halálát, aki március 23-án, szombaton hajnalban elhunyt a woolwichi Queen Elizabeth Kórházban a prosztatarákkal folytatott hosszan tartó küzdelem után

– idézi a közleményt a BBC. Taylor 2012-ben OBE-kitüntetést kapott az erőszakos bűncselekmények elleni küzdelméért, amelyet Damilola emlékének szentelt.

(Borítókép: Richard Taylor (k), Damilola Taylor édesapja egy késes bűnözés elleni tiltakozáson Londonban 2008. szeptember 20-án. Fotó: Lewis Whyld / PA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok