Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hadsereg likvidált öt húszi harci drónt a Vörös-tenger felett

2024. március 24., vasárnap 10:57

Az amerikai hadsereg csapásokat mért a húszi lázadók hat, pilóta nélküli légi járművére (UAV) a Vörös-tenger déli részén szombaton, aznap Jemenben is támadásokat mértek fegyverraktáraik ellen.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) arról is beszámolt, hogy a húszik ballisztikus rakétákkal támadtak egy kínai tulajdonú olajszállító tartályhajót, de áldozatokról nem érkezett hír, a fedélzeten keletkezett tüzet pedig eloltották.

Az amerikai erők hat UAV-t támadtak, amelyek közül öt a Vörös-tengerbe zuhant, egy pedig elrepült a húszik által ellenőrzött jemeni területek felé.

Az Irán támogatását élvező húszi lázadók tavaly november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat – adta hírül az MTI.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

A CENTCOM közleménye szerint a  csapások célja az volt, hogy gyengítsék a húszik képességét a világkereskedelem és a nemzetközi hajózószemélyzetek élete elleni támadások elkövetésére a világ egyik legkritikusabb fontosságú hajózási útvonalán.

A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, ahol Izrael háborúban áll a Hamász palesztin terrorszervezettel.

Az amerikai hadsereg arról is beszámolt, hogy szombaton „önvédelemből” csapásokat mértek a húszik három föld alatti fegyverraktárára Jemen húszik által ellenőrzött területein és négy a földről már  felszállt  drónjukat  megsemmisítették . 

Kedden a húszi lázadók rakétákat lőttek ki a Vörös-tengeren egy üzemanyagszállító amerikai tankerre, ezt  Jahja Szaría, a síita fegyveresek szóvivője jelentette be. Aznap az izraeli Eilat kikötőjét és üdülőövezetére is csapásokat mértek manőverező robotrepülőgépekkel. 

Már januárban több támadássorozat volt a térségben: Washington az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a húszik akcióira adott válaszként  január 12-én hajnalban két csapást is mért a jemeni húszik part menti állomásaira, majdnem 30 célpontot támadva. 

harmadik támadás  másnap hajnalban történt, amely egy radart célzott meg.  A következő napon újabb csapásokat mértek  az amerikai és brit erők a  jemeni húszi lázadókra , ezúttal Hodeida kikötővárosnál. decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani a támadásokat.

Mint ahogy az  Index  korábban megírta: Antony Blinken, az amerikai diplomácia irányítója az év első napjaiban egyhetes körútra érkezett a térségbe, ami már a negyedik körutazása volt, mióta kitört a háború Izrael és a Hamász között.

Washington még decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani az azóta nem szűnő támadásokat.

Rovatok