Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes, radioaktív szelént tartalmazó készülék tűnt el Lengyelországban

2024. március 24., vasárnap 20:39

A lengyel országos atomenergetikai hivatal közölte, hogy szombaton eltűnt egy hibaérzékelő, amely radioaktív szelént tartalmaz, és óva intette az embereket a készülék felnyitásától, mivel a benne lévő fedetlen radiokatív forrással való érintkezés közvetlen veszélyt jelent az emberi egészségre.

Krakkó Nowa Huta kerületében egy defektoszkópnak veszett nyoma, amely radioaktív szelént tartalmaz – írja a pap.pl. „Figyelmeztetjük, hogy a készüléket ne nyissák fel, illetve ne vágják fel, mivel a fedetlen radioaktív forrással való érintkezés veszélyt jelenthet” – olvasható az ország atomenergetikai hivatalának közleményében.

Az egyik vajdasági hivatal arról számolt be, hogy egy útépítési munkákat végző cég jelentette be szombaton az eszköz eltűnését.

A hiányzó defektoszkóp körülbelül 6-8 kilogrammos, 30 centiméter hosszú, 20 centiméter magas és 15 centiméter széles. A készülékről készült fényképet a közösségi médiában és az Állami Atomenergia Ügynökség kormányzati honlapján tették közzé.

Az atomenergetikai hivatal szerint a szerkezetben lévő radioaktív anyaggal való érintkezés rövid időn belül nagy sugárdózist juttathat be az emberi szervezetbe, ami veszélyeztetheti az életet és az egészséget. Hozzáteszik, hogy az ionizáló sugárzásnak való kitettség hatásai közé tartozik

Jelenleg a rendőrség mellett a kormányzói szolgálatok is részt vesznek a defektoszkóp felkutatásában.

Rovatok