Index Vakbarát Hírportál

Megvan a szlovák elnökválasztás hivatalos eredménye: Ivan Korcok nyert, Peter Pellegrinivel megy a második fordulóba

2024. március 24., vasárnap 15:02

Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerzett Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába – jelentette be a választás hivatalos végeredményeit az állami választási bizottság pozsonyi sajtótájékoztatóján vasárnap.

Mint arról az Index is beszámolt, Szlovákiában az elnökválasztás első fordulójában egyik jelöltnek sem lett meg az abszolút többség, így két hét múlva, április 6-án újabb fordulóra kerül sor, ahol a Robert Fico miniszterelnök támogatását élvező, vele jelenleg közösen kormányzó Peter Pellegrini és a Fico ellen kampányoló Ivan Korcok feszül majd egymásnak.

A vonatkozó szabályozás szerint a következő fordulóban a győzelemhez már nem kell megszerezni a szavazásra jogosult választópolgárok voksainak legalább a felét, hanem elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa.

Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazni, a választók részvételi aránya szombaton 51,9 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztásnál, amikor is a részvételi arány 40 és 50 százalék között alakult. A Statisztikai Hivatal (SÚSR) adatai szerint a részvételi arány a korábbi átlagnál némileg magasabb volt a városokban (53,1 százalék) és alacsonyabb a vidéki településeken (50,4 százalék).

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek egy százalékot meghaladó szavazatot. A harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,1 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki két százalékot szerzett.

A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le.

Az első fordulóban győztes Ivan Korcok az eredményekre reagálva azt mondta, hogy a második körben intenzívebben akar szólni a választók teljes politikai spektrumához. A kormánykoalíció azon választóihoz, akik nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi kormány „merre húzza az országot” – idézte az atlantista irányultságú, Ukrajna erőteljesebb támogatása mellett állást foglaló és külügyminisztersége idején magyarellenes kijelentéseiről is elhíresült Ivan Korcok szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Peter Pellegrini sikernek minősítette továbbjutását a második fordulóba, megjegyezve, hogy az alapvető céljukat teljesítették. Mint rámutatott, a választás első fordulójának eredményei bebizonyították, hogy a választók többsége nem akarja, hogy az országnak liberális-progresszív elnöke legyen. A többség olyan államfőt akar, aki a nemzeti érdekek védelme mellett áll ki, nem húzza bele az országot az ukrajnai háborúba, hanem a békéről fog beszélni – tette hozzá.

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje az eredményekre adott első reakciójában a szlovák hírügynökségnek elismerte, az eredmények nem tükrözik az elvárásaikat, a ma7.sk felvidéki magyar hírportálnak nyilatkozva pedig rámutatott, hogy az eredmény jó arra, hogy láttassa a felvidéki magyar közösséget.

Rovatok