Index Vakbarát Hírportál

Lebontanák Hitler propagandaminiszterének villáját

2024. március 25., hétfő 14:47

Titkos légyottok és a náci propagandagépezet irányításának helyszíne volt a Haus am Bogensee, Joseph Goebbels egykori villája. Az épület körül Németországban most nagy a felhajtás, egyesek megmentenék, míg mások a földdel tennék egyenlővé.

Joseph Goebbels náci propagandaminiszter szerelmi fészke és a mellette elhelyezkedő Szabad Német Ifjúság (FDJ) legfőbb központjának szánt káderképző körül kialakult vita elhatalmasodni látszik. Miközben a polgármester és a kerületi adminisztrátor öt évre szóló védőpajzsot szorgalmaz, egy berlini vezető politikus a gyors lebontást tartja a legmegfelelőbb megoldásnak.

A Németországban egyedülálló helyszín kiemelkedő történelmi és építészeti jelentőségű, és feltétlenül védendő

– így érvel Daniel Kurth, Barnim kerület adminisztrátora.

Németország Szociáldemokrata Pártjának képviselője, Sven Heinemann azonban a Bild szerint nem ért egyet ezzel. „Nem tudom komolyan venni a szájhősködést. Sem a kerület, sem az önkormányzat nem tett semmi érdemlegeset Bogenseeért az elmúlt 25 évben” – vélekedett. Mint mondta, „a szövetségi kormány, Brandenburg, a kerület és az önkormányzat holnap egy euróért megkaphatja a területet, ha úgy gondolják, hogy érdemes megőrizni”.

A Wandlitz településen található terület Berlinhez tartozik, és 2000 óta használaton kívül áll. A villát legendák övezik, itt fogadta ugyanis számtalan szeretőjét Joseph Goebbels, aki 1945 áprilisában hagyta el a házat, és májusban feleségével együtt öngyilkos lett a Vezérbunkerben, miután megmérgezték hat gyermeküket.

Az épületet nem használják ki, a pénzt azonban zabálja. A Bild szerint a minimális menedzsment 2011 óta évente több mint 200 ezer euróba került, jelenleg pedig évi 300 ezer euróba. 2019 óta további 4,2 millió eurót költöttek vészhelyzeti biztonsági intézkedésekre, és további 3 millió eurót tervezési költségekre. A jövőbeni fejlesztések további több száz millió euróba kerülnek. Az épület teljesen leromlott. Heinemann úgy véli: „Bogensee elfogadhatatlan gazdasági helyzetet jelent Berlin számára. Ez teszi lehetővé a műemlék lebontását. Ezt jogászok is megerősítették.” A politikus azt javasolja, hogy a berlini területet erdőtelepítésre használják.

(Borítókép: Joseph Goebbels náci propagandafőnök számára 1936–39 között épített villa látképe a Berlintől északra fekvő Bogensee-tó közelében 2016. január 13-án. Fotó: John Macdougall / AFP)

Rovatok