Index Vakbarát Hírportál

Álhír, hogy Brazília visszahívta magyarországi nagykövetét

2024. március 26., kedd 08:32

Brazília külügyminisztériuma beidézte a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon arra, miért töltött két éjszakát Jair Bolsonaro korábbi államfő februárban Magyarország brazil nagykövetségén bujkálva.

Halmai Miklós, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott brazíliavárosi nagykövetét mintegy 20 percen keresztül hallgatták ki – idézi a helyi médiát a Népszava. További fejleményként Brazília visszahívta magyarországi nagykövetét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium cikkünk megjelenése után lapunkhoz eljuttatott közleményében (kedden, 14:44-kor) azt írta: 

Álhír, hogy Brazília visszahívta magyarországi nagykövetét.

Mint megírtuk, a The New York Times birtokába jutott biztonsági felvételek azt mutatják, hogy február elején – négy nappal azután, hogy Bolsonaro két segítőjét letartóztatták a brazil kormány megdöntésére irányuló szervezkedés gyanújával – a politikus a nagykövetségen keresett menedéket.

A The New York Times szerint Bolsonaro Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való barátságát igyekszik kihasználni, hogy megpróbálja elkerülni a brazil igazságszolgáltatást – írja a The Guardian.

Maga Bolsonaro is megerősítette, hogy a nagykövetségen tartózkodott. 

Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam. A világ néhány vezetője a baráti körömhöz tartozik. Aggódnak

– mondta hétfőn a róla szóló cikk megjelenése után Jair Bolsonaro a Metropoles brazil lapnak.

A volt elnök ügyvédjei közleményükben azt állították, hogy Bolsonaro azért járt a nagykövetségen, „hogy felvegye a kapcsolatot egy baráti ország hatóságaival”. A különböző találgatásokat és spekulációkat – mint a The New York Timesé – „kitalációnak” és „álhíreknek” nevezték, amelyeknek „semmi közük a tények valóságához”.

A brazil szövetségi rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, ami a volt elnök előzetes letartóztatásához vezethet.

Rovatok