Index Vakbarát Hírportál

Korrupció miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a kínai futballszövetség korábbi vezetőjét

2024. március 26., kedd 07:26

Csen Hszü-jüant, a kínai nemzeti futballszövetség korábbi vezetőjét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt.

Korrupció miatt Csen Hszü-jüant egy életre megfosztották politikai jogaitól, és minden személyes vagyonát elkobozzák – írja az MTI.

A közép-kínai Hopej tartomány bírósági ítéletében az áll, hogy illegális nyereségét visszaveszik és átadják az államkincstárnak.

A Huangsi Középszintű Népbíróság megállapította, hogy Csen 2010 és 2023 között különböző tisztségeit kihasználva segített másoknak projektszerződésekkel, befektetési műveletekkel és sporteseményekkel kapcsolatban, melyekért cserébe pénzt és értéktárgyakat fogadott el körülbelül 4,05 milliárd forint értékben.

A bírósági ítélet szerint a kínai labdarúgás ügyének hatalmas kárt okozó korrupciós ügyben a 67 éves Csenen kívül még négy másik tisztviselőt, Csen Jung-liangot, a nemzeti labdarúgó-szövetség korábbi ügyvezető főtitkárhelyettesét, Liu Lejt, a vuhani labdarúgó-menedzsmentközpont korábbi igazgatóját, valamint Jü Hong-csent, a szövetség korábbi alelnökét és Tung Csenget, a Kínai Szuperliga korábbi főigazgatóját is vizsgálták kenőpénzek elfogadása miatt.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2012-es hatalomra kerülése után széles körű vizsgálat- és nyomozássorozat indult a korrupció visszaszorítása érdekében, mely a sportágban is a legnagyobb átfogó korrupcióellenes vizsgálatot eredményezte.

Rovatok