Index Vakbarát Hírportál

Feldühödtek a brit gazdák, traktorokkal vették be Londont

2024. március 26., kedd 06:55

Több mint 100 traktoros gazdálkodó vonult fel a londoni parlament előtt, mivel szerintük az Egyesült Királyság nem támogatja kellő mértékben az élelmiszer-termelést.

Az Egyesült Királyság zászlajával felvonuló traktorok haladtak Londonon és a Westminsteren keresztül hétfő este, olyan feliratokat tartva, mint „Mentsük meg a brit mezőgazdaságot” és „Nincs mezőgazdaság, nincs élelmiszer, nincs jövő”.

A Save British Farming és a Fairness for Farmers of Kent szervezői szerint az olcsó élelmiszerimport és a nem támogató politika veszélyezteti az Egyesült Királyság élelmezésbiztonságát.

Harmadik generációs gazdálkodó vagyok. A jövőmért vagyok itt

– mondta a 21 éves Ben Stickland West Sussexből a BBC Newsnak. 

A tiltakozásra azután került sor, hogy hónapok óta heves tüntetések, többek között blokádok zajlottak Európában. Görögországban, Németországban, Portugáliában, Lengyelországban és Franciaországban dühös gazdák tüntettek az Európai Unió szabályozása és az olcsó import ellen.

Több ezer gazdálkodó egyesítette erőit Walesben is, hogy küzdjenek a kormány által indított új mezőgazdasági támogatási tervek ellen.

Angliában már korábban is volt néhány tüntetés, többek között Kentben és Cornwallban, de a hétfői traktortüntetés volt az eddigi legnagyobb.

Liz Webster, a Save British Farming kampánycsoport alapítója elmondta: a kockázatok évről évre fokozódtak az éghajlati vészhelyzet, az ukrajnai háború miatt, és a brexit is súlyosbította a problémákat.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a lakosság támogatja a brit mezőgazdaságot, valamint a helyben termelt élelmiszereket preferálják.

Rovatok