Index Vakbarát Hírportál

Ketten meghaltak, több mint száz ember kórházba került egy japán étrend-kiegészítő miatt

2024. március 27., szerda 06:54

A vörös élesztőrizst tartalmazó étrend-kiegészítőket fogyasztók közül ketten meghaltak, több mint száz ember pedig kórházba került Japánban. A kormány vizsgálatot rendelt el a gyártó cég ellen, akik ugyan visszahívták ezeket a termékeket a boltból, de mivel túl sok termék tartalmazza ezt az összetevőt, szinte reménytelen a hajsza, hogy teljesen kivonják a forgalomból.

A feltételezések szerint két ember meghalt és több mint százan kerültek kórházba, miután a Kobayashi Pharmaceutical Co. vörös élesztőrizst tartalmazó étrend-kiegészítőket fogyasztottak – közölte a japán gyógyszergyártó és az egészségügyi minisztérium kedden, miközben a termékekkel kapcsolatos biztonsági aggályok egyre nagyobb méreteket öltöttek.

Az oszakai székhelyű gyógyszergyártó jelentése szerint egy személy vesebetegségben halt meg, miután a jelek szerint mintegy három éven át szedte a „beni-koji” étrend-kiegészítőket. Egy másik halálesetről az Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztériumot a céggel folytatott meghallgatást követően értesítették – írta meg a kyodonews.

A táplálékkiegészítők szedése után kórházba került emberek száma 106-ra ugrott, és a kormány közölte, hogy

sürgősségi ellenőrzéseket fog végezni a gyártók felelősségi körébe tartozó, egészségügyi előnyöket hirdető élelmiszertípuson, amely kategóriába mintegy 6000 termék tartozik.

A korábban bejelentett volt az első ismert haláleset, amely a vörös élesztőrizst tartalmazó étrend-kiegészítőkkel hozható összefüggésbe, miután a Kobayashi Pharmaceutical múlt héten önként visszahívott öt terméket, köztük mintegy 300 000 csomag „beni-koji choleste help” nevűt, amely a koleszterinszint csökkentésére alkalmasnak volt címkézve.

Az illető állítólag 2021 áprilisától 2024 februárjáig összesen 35 „choleste help” csomagot rendelt rendszeresen – közölte a vállalat, hozzátéve, hogy vizsgálják a szedés és az illető februári halála közötti okozati összefüggést.

A céget a család szombaton e-mailben értesítette a halálesetről – közölték. De csak hétfőn vették észre az üzenetet, mert elárasztották őket a lakossági megkeresések tömegei. A vállalat kedden találkozott az első bejelentett haláleset gyászoló családtagjaival, mivel igyekszik megerősíteni az egyén tüneteit és a táplálékkiegészítő fogyasztásának módjára vonatkozó egyéb részleteket.

A Kobayashi Pharmaceutical szerint a problémás „beni-koji” tételt egy oszakai gyárban gyártották.

A második halálesetet azután erősítették meg, hogy az egészségügyi minisztérium és a Fogyasztóvédelmi Ügynökség meghallgatást tartott a gyógyszergyártó vállalat tisztviselőivel annak megállapítása érdekében, hogy a vállalat a jogszabályoknak megfelelően reagált-e az esetekre.

A Kobayashi Pharmaceutical arra kérte a „beni-kojival” ellátott összes vállalatot, hogy önként hívják vissza az azonos összetevőt használó termékeket, ez pedig számos terméket érintett, köztük szakét, édességeket, kenyeret és misót (fermentált szójababpüré – a szerk.) is.

Az országos önkéntes visszahívást kiterjesztették azokra az élelmiszerekre és fűszerekre, amelyekben a „beni-koji” összetevőként szerepel, mivel azt különböző célokra, például színezésre és ízesítésre használják.

Kínában felfüggesztették a gyógyszergyártó önkéntes visszahívásával érintett termékek online értékesítését – közölte a helyi média. A termékeket Tajvanon is kivonták a forgalomból.

A kínai média rámutatott arra a lehetőségre, hogy a „beni-koji” erjesztési folyamata során a citrinin nevű mérgező anyag keletkezhet, amely vesebetegséghez vezethet, de a Kobayashi Pharmaceutical szerint a vállalat által előállított összetevő nem tartalmaz citrinint.

Rovatok