Index Vakbarát Hírportál

Kína alapos vizsgálatot kért Pakisztántól a kínai áldozatokat is követelő terrortámadás ügyében

2024. március 27., szerda 09:00

Kína határozottan elítéli a kínai áldozatokat is követelő keddi pakisztáni terrortámadást, és arra kéri Pakisztánt, hogy a lehető leghamarabb alaposan vizsgálja ki az esetet – nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint március 26-án, helyi idő szerint 13 óra körül öt kínai és egy pakisztáni állampolgár halt meg egy terrortámadásban, amelyet egy Dasszu vízerőműprojekten dolgozó kínai vállalat konvoja ellen követtek el Khiber Pakhtunkva tartományban.

„Mély részvétünket fejezzük ki a gyászoló családoknak” – mondta a szóvivő, hozzátéve: 

Kína arra kéri Pakisztánt, hogy fogja el az elkövetőket és állítsa őket bíróság elé.

„Egyúttal arra kérjük Pakisztánt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a pakisztáni kínai állampolgárok, projektek és intézmények biztonságának és védelmének biztosítására” – jelentette ki.

A kínai–pakisztáni együttműködés aláásására irányuló bármilyen kísérlet soha nem lesz sikeres. Kína ellenzi a terrorizmus minden formáját, és teljes mértékben támogatja Pakisztánt a terrorizmus elleni küzdelemben. Kína még határozottabban együtt fog működni Pakisztánnal annak érdekében, hogy teljes mértékben biztosítsa a pakisztáni kínai állampolgárok, projektek és intézmények biztonságát

– tette hozzá a szóvivő.

Kedden délután Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is látogatást tett a pakisztáni kínai nagykövetségen, hogy részvétét és együttérzését fejezze ki az elhunytak családjainak és a kínai kormánynak. A miniszterelnök is elítélte a támadást, és kijelentette, hogy a terroristák „aljas erőfeszítései, amelyekkel a pakisztáni–kínai barátságot akarják megkárosítani, soha nem lesznek sikeresek”.

Rovatok