Index Vakbarát Hírportál

Legalizálhatják az azonos neműek házasságát Thaiföldön

2024. március 27., szerda 11:50

Thaiföldön az alsóház elfogadta az azonos nemű párok közti legális házasságot támogató törvényjavaslatot. Ha a szenátus és a thai királyi család is rábólint, akár 2024 végére érvénybe léphet az új törvény.

BBC News beszámolója alapján Thaiföld közelebb áll, mint valaha az azonos neműek közötti házasság legalizálásához. Az alsóház elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami elismerné az azonos neműek között kötött házasságot.

A javaslat érvénybelépéséhez el kell fogadnia azt a szenátusnak is, ezenkívül a thai királyi család támogatása is szükségeltetik hozzá. Ennek ellenére a számítások szerint 2024 végére érvénybe léphet a törvény.

Az új törvényjavaslat lehetővé tenné az azonos neműek közti legális házasságot, továbbá adókedvezményekkel és tulajdonöröklési joggal is együtt járna. 

Ezen túlmenően a törvény érvénybelépésével lehetőség nyílna az örökbefogadásra az azonos nemű párok számára is.

Thaiföld kiemelkedően progresszív az ázsiai országok között az LMBTQ-ügyek tekintetében, ennek ellenére sok évbe tellett, mire el tudták fogadtatni a törvényt, mert az eddigi próbálkozások mind kudarcba fulladtak. Bár Thaiföldön kiemelkedően nagy transznemű közösség él, a legális nemátalakító műtétek még nincsenek legalizálva. 

2019-ben a délkelet-ázsiai országok közül Tajvanban tették elsőként legálissá az azonos neműek közti házasságot, Nepálban pedig tavaly novemberben ismerték el hivatalosan az első azonos neműek közti házasságot. Az indiai legfelsőbb bíróság viszont egy hónapja elutasított egy hasonló törvényjavaslatot – emlékeztetett a BBC.

Rovatok