Index Vakbarát Hírportál

Megtaláltak két halálos áldozatot a baltimore-i hídomlásban eltűnt hat ember közül

2024. március 28., csütörtök 08:00

A marylandi Baltimore-ban a Francis Scott Key Bridge híd a Patapsco folyó vizébe zuhant, miután egy teherhajó ütközött vele. A hatóságok hat embert nyilvánítottak eltűntnek, ebből kettő holttestét szerdán megtalálták a keresőbúvárok egy elsüllyedt furgonban.

A keresőbúvárok megtalálták a keddi baltimore-i hídomlás két halálos áldozatának holttestét, négy embert változatlanul keresnek, bár éjszakára leállították a kutatást – jelentette be Wes Moore, Maryland állam kormányzója szerdán. A kormányzó beszámolt arról is, hogy a két férfit egy furgonban találták meg, a híd központi elemének roncsa közelében.

Az MTI szerint a korábbi tájékoztatások alapján a

hat halálos áldozat többsége latin-amerikai születésű munkás volt, aki a katasztrófa éjszakáján a Francis Scott hídon az útfelületet javította.

Az építmény összeomlása akkor következett be, amikor szünetet tartottak, és ezért a járműben tartózkodtak. A kutatóegységek munkája mellett elkezdték a hídroncsok eltávolításának előkészítését is, amelynek legnehezebb része a közlések szerint a hatalmas acélszerkezet kiemelése lesz.

Szerdán a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Pete Buttigieg szövetségi közlekedésügyi miniszter arról beszélt, hogy a híd újjáépítése „nem lesz egyszerű és olcsó”, valamint hosszú folyamatra kell számítani. A munka menetével kapcsolatban elmondta, hogy először a híd roncsait távolítják el, majd a katasztrófát okozó hajót. Hozzátette, hogy Baltimore kikötőjének újranyitásának időpontját egyelőre nem látni, a hídomlás miatt mintegy 100 millió dollár értékű áru rekedt a kikötőben.

Az elnöki hivatal tájékoztatóján a parti őrség műveleti parancsnokhelyettese arról beszélt, hogy a kikötőt mintegy tucatnyi kereskedelmi hajó nem tudja elhagyni. Peter Gautier a vizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy a megsérült és meghibásodott Dali, a hídnak ütköző konténerszállító legénysége változatlanul a fedélzeten tartózkodik és együttműködik a hatóságokkal. Hozzátette, hogy a hajótestet átvizsgálták és nem találtak a vízszint alatti sérülést, valamint veszélyes anyag sem került a tengerbe, jóllehet a fedélzeten szállított 4700 konténerből 56 veszélyes küldeményt tartalmaz.

Szintén szerdán Jannet Yellen pénzügyminiszter pontosította Joe Biden elnök keddi szavait, miszerint szándéka szerint a szövetségi költségvetés az újjáépítés minden költségét állni fogja. A pénzügyminiszter az MSNBC televíziónak többi között úgy nyilatkozott, hogy a kétpárti kongresszusi támogatással elfogadott infrastrukturális beruházásokról szóló törvény potenciálisan segítség lehet, és hozzátette, hogy a biztosítási összegek is hozzájárulhatnak a helyreállításhoz.

Wes Moore kormányzó szerdai sajtótájékoztatóján a hídszerencsétlenség gazdasági hatását „globális válságnak” nevezte, mert nemcsak az ország, hanem a világ gazdasága is függ Baltimore tengeri kikötőjétől, ami az Egyesült Államokban a legtöbb autót és mezőgazdasági felszerelést továbbító kikötő.

(Borítókép: A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) egyik dolgozója a Dali teherhajót nézi, amely a Francis Scott Key hídnak ütközött, mely összeomlott Baltimore Maryland államban, az Egyesült Államokban 2024. március 27-én. Fotó: Peter Knudson / NTSB / Handout / Reuters)

Rovatok