Index Vakbarát Hírportál

Lefejezős videóban küldtek fenyegetést a franciaországi középiskoláknak

2024. március 28., csütörtök 18:58

Előállítottak egy 17 éves gyanúsítottat csütörtökön, mivel a gyanú szerint a diák merényletfenyegetéseket küldött a franciaországi középiskoláknak. Franciaországban már korábban is a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, és ez továbbra is érvényben van. Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön arra kérte a tisztviselőket, hogy minden katolikus és protestáns templom elé vezényeljenek biztonsági erőket a húsvéti ünnepekre.

A kiskorút a kiberbűnözés elleni hivatal nyomozói vették őrizetbe a Párizs melletti Malakoffban – adta hírül az MTI a párizsi ügyészség közleménye alapján. 

 Az oktatási minisztérium csütörtöki összesítése szerint

Franciaország-szerte 324 középiskolát fenyegettek meg merénylettel a múlt hét óta a meghekkelt digitális felületeiken keresztül.

Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail-fiókját, hogy az üzenetet és egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába elküldjék, így tanárok, szülők és gyerekek is megkaphatták. A tárca pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a sokkoló képeket.

A francia nemzetgyűlésben szerdán tartott meghallgatáson Nicole Belloubet oktatásügyi miniszter elmondta: „Egyelőre nem történt tömeges adatszivárgás vagy teljes körű támadás az információs rendszereink ellen.” Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított eljárást, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik a kibertámadással.

Rendőri erőket vezényelnek a templomokhoz húsvétra

Gérald Darmanin francia belügyminiszter arra kérte csütörtökön az illetékes tisztviselőket, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére. A tárcavezető szerint a terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és a moszkvai merénylet – megkövetelik a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején – idézte az MTI az AFP francia hírügynökséget.

A miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy „mozgósítsák a rendfenntartó erőket”, és lássák el „biztonsági tanácsokkal” a helyi vallási hatóságokat.

Gérald Darmanin szerint a gyanús személyekre és a vallási helyek közelében parkoló járművekre is külön figyelmet kell fordítani. A miniszter egy kézzel írott feljegyzésben kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők „fizikai jelenlétét” minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején. A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS-üzenetben is megerősítette.

Továbbra is a legmagasabb szinten van a terrorkészültség 

Idén már két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban. Az egyik egy katolikus vallási épület elleni „erőszakos akció” terve volt „egyértelműen dzsihadista ideológiával” – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy „a legmagasabb szintre emeli” Franciaországban a biztonsági készültséget.

A döntéshez hozzátartozik, hogy az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

Rovatok