Index Vakbarát Hírportál

Repülőgépes botrány Lettországban: lemondott a külügyminiszter

2024. március 28., csütörtök 21:14

Bejelentette lemondását csütörtökön Krisjanis Karins lett külügyminiszter, aki botrányba keveredett az általa – még miniszterelnökként – igénybe vett bérelt repülőjáratokkal kapcsolatos vádak miatt – számolt be az MTI.

A miniszter azután jelentette be a döntését, hogy találkozott Evika Silika miniszterelnökkel.

Bejelentése értelmében április 10-én távozik tisztségéből, a parlament már másnap dönthet az utódjáról.

Karins 2019 és 2023 között volt Lettország kormányfője. A vádak szerint hivatali idejében

LEGALÁBB HARMINC ALKALOMMAL UTAZOTT KÜLFÖLDRE BÉRELT MAGÁNGÉPEKKEL AHELYETT, HOGY AZ OLCSÓBB, MENETREND SZERINTI JÁRATOKAT VETTE VOLNA IGÉNYBE.

A lett főügyészség a múlt héten kezdeményezett bűnügyi eljárásokat közvagyon esetleges pazarlása címén a repülőjáratok kapcsán, bár ezek nem irányultak konkrét személyek ellen.

A 2023 szeptembere óta a külügyminiszteri tisztséget betöltő Karins elutasította a hónapok óta keringő vádakat, azzal védekezve, hogy a magángépekkel bonyolított utakra időmegtakarítás miatt volt szüksége, hogy minél előbb visszatérhessen Lettországba a kormányügyeket intézni. A jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba) politikusa korábban még elutasította a lemondást.

Evika Silina azt mondta, hogy Karins a büntetőeljárások fényében vállalta a politikai felelősséget a repülőjáratok kapcsán.

Rovatok