Index Vakbarát Hírportál

25 év börtönbüntetést kapott Sam Bankman-Fried, az FTX alapítója

2024. március 28., csütörtök 21:27

A 32 éves Sam Bankman-Fried, egykori milliárdos vállalkozót többek között pénzügyi csalás és sikkasztás vádpontjában tavaly novemberben találta bűnösnek egy New York-i bíróság, csütörtökön 25 év börtönbüntetésre ítélték.

Az Egyesült Államokban 25 év börtönbüntetést kapott csütörtökön Sam Bankman-Fried, az FTX kriptovaluta-vállalkozás alapítója – számolt be róla az MTI.

A most 32 éves egykori milliárdos vállalkozót többek között pénzügyi csalás és sikkasztás vádpontjában tavaly novemberben találta bűnösnek egy New York-i bíróság. 

Az ügyészek 40-től 50 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérték. Ügyvédei jelezték, hogy mind a bűnösnek nyilvánítás, mind az ítélet mértéke ellen fellebbezést nyújtanak be.

Az illetékes bíró a büntetés ismertetésekor felhívta a figyelmet arra, hogy az elítélt tisztában volt azzal, bűncselekményt követ el, és utólag sem mutatott megbánást.

Sam Bankman-Fried cselekedetei révén az FTX kriptovaluta-tőzsde ügyfelei 8 milliárd dollárt, a cég befektetői 1,7 milliárd dollárt veszítettek, valamint a céghez kapcsolt befektetési vállalkozás, az Alameda Research további 1,3 milliárd dolláros kárt okozott.

Az FTX 2022 őszén omlott össze, Sam Bankman-Friedet a Bahama-szigetek hatóságai 2022 decemberében vették őrizetbe, majd átadták az amerikai hatóságoknak.

Rovatok