Index Vakbarát Hírportál

Volt finn államfő: Az állam feladata, hogy biztosítsa a finnek biztonságát

2024. március 29., péntek 15:59

Sauli Niinistö volt államfő kifejtette, hogy a finnek biztonsághoz való jogát figyelembe kell venni a határtörvény előkészítésekor. A törvény lehetővé tenné, hogy megállítsák a határon a belépni kívánó menedékkérőket, de Niinistö szerint ez a törvény sértheti a nemzetközi emberi jogi egyezményeket.

Sauli Niinistö, Finnország korábbi elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2016-os menekültválság idején Finnország olyan törvény elfogadását fontolgatta, amely ellentétes az alapvető emberi jogi kötelezettségekkel.

A finnek biztonsághoz való jogát figyelembe kell venni a határtörvény előkészítésekor

– mondta Niinistö az A-studio műsorában.

A kormány sürgősségi törvényt készít elő, amely lehetővé tenné, hogy a Finnországba belépni szándékozó menedékkérőket a határon megállítsák. Ez a törvény azonban sértheti a nemzetközi emberi jogi egyezményeket. Niinistö mindenek fölé helyezi az összes finn jogát a biztonságos élethez.

Jogászként úgy gondolom, hogy az egyik alapvető jogunk, méghozzá a legfontosabb, hogy biztonságban élhessünk. És természetesen az állam feladata, hogy ezt biztosítsa. Rendkívül nehéz összeegyeztetni az általános biztonságot az egyének különleges jogaival

– fejtette ki a volt államfő.

Emlékeztetett arra, hogy a 2016-os menekültválság idején Finnország olyan törvény elfogadását fontolgatta, amely ellentétes alapvető emberi jogi kötelezettségeivel. Niinistö elnök akkor azt mondta, az 1951-es genfi egyezmény szerzői soha nem gondolták volna, hogy a menekülteket politikai célokra lehet felhasználni – írta meg az yle.fi.

„Amikor ezt mondtam a parlamentben, akkoriban elég keményen hangzott” – emlékezett vissza a politikus. Niinistö szerint gyakorlatilag lehetetlen megváltoztatni a nemzetközi egyezményeket, viszont többféleképpen lehet értelmezni őket.

Rovatok