Index Vakbarát Hírportál

Andrzej Duda megvétózta az esemény utáni tablettákról szóló törvénymódosítást

2024. március 29., péntek 17:08

A lengyel államfő nem tud elfogadni olyan jogi megoldásokat, amelyek 18 év alatti gyerekek számára lehetővé teszik fogamzásgátló eszközök orvosi ellenőrzés nélküli és a szülők felelősségének figyelmen kívül hagyásával történő alkalmazását. Úgyhogy felülvizsgálatra visszaküldte a törvénymódosítást a parlamentnek.

Megvétózta pénteken Andrzej Duda lengyel elnök az esemény utáni tabletták vény nélküli forgalmazását lehetővé tévő törvénymódosítást – közölte az elnöki hivatal. Jelenleg Lengyelországban csak orvosi rendelvényre kapható a nem kívánt terhesség elkerülésére alkalmazott esemény utáni tabletta, amely a petesejt beágyazódását vagy magát az ovulációt akadályozza meg.

Andrzej Duda úgy döntött, hogy „felülvizsgálatra visszaküldi a parlamentbe a gyógyszerügyi törvény módosítását” – áll az elnöki hivatal közleményében. A december óta hatalmon lévő kormánykoalíció által előterjesztett, és a parlamentben februárban elfogadott törvényjavaslat 15 éves kortól tenné lehetővé az esemény utáni tablettához való vény nélküli hozzájutást.

Az államfő az elutasítást a gyerekek egészségvédelmével kapcsolatos normákra hivatkozva indokolta.

Nem tudok elfogadni olyan jogi megoldásokat, amelyek 18 év alatti gyerekek számára lehetővé teszik fogamzásgátló eszközök orvosi ellenőrzés nélküli és a szülők felelősségének figyelmen kívül hagyásával történő alkalmazását

– mondta Andrzej Duda.

Van más megoldás

„Szégyen, hogy az elnök ismét a lengyel nők ellen fordul” – kommentálta a döntést azonnal az X közösségi portálon Katarzyna Lubnauer oktatási miniszter.

A kormány már az elnöki döntés előtt jelezte, úgy fogja megkerülni a vétót, hogy rendelettel engedélyezi a gyógyszerészek számára vények kiadását a fogamzásgátlókra. Izabela Leszczyna egészségügyi miniszter közölte: az esemény utáni tabletta gyógyszerészeti rendelvényre lesz elérhető, amelyet a gyógyszerészek állthatnak ki.

Ha nem akarjuk, hogy a nők és a lányok nem kívánt terhességet legyenek kénytelenek vállalni, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta minél szélesebb körben elérhető legyen május 1-től

– mondta szerdán a miniszter az RMF FM rádióban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a sürgősségi terhességmegelőzést „rendszerszerűen be kellene illeszteni” minden családtervezési nemzeti programba.

Rovatok