Index Vakbarát Hírportál

Van egy város, ahol péntek óta tilos kimenniük az utcára a gyerekeknek

2024. március 30., szombat 10:54

Egy 18 éves fiú halálos balesete robbantott ki az őslakosok közötti súlyos erőszakhullámot egy ausztráliai városban, ahol már olyan mértékű a fiatalkorúak bűnözése, hogy kijárási tilalmat vezettek be a gyerekek részére.

Egy ausztráliai város, Alice Springs kijárási tilalmat rendelt el a városban élő gyerekekre, olyan mértékben kell a fiatalkori bűnözéssel küzdeniük. A CNN beszámolója szerint a városban a héten azután szabadultak el az indulatok, hogy egy 18 éves fiú temetésén részt vevő gyászolók megtámadták a város legrégebbi kocsmáját, betörték az ablakokat és berúgták az ajtókat.  

Alice Springsben kedd este súlyos összecsapások voltak, mintegy 150 ember baltákkal, machetékkel és késekkel felfegyverkezve ment egymásnak – a hatóságok számára ez jelentette az utolsó cseppet a pohárban.

Elég volt. A gyerekek nincsenek biztonságban az utcákon

– mondta Eva Lawler kormányfő szerdán, amikor bejelentette, hogy a központi üzleti negyedben két hétre kijárási tilalmat rendel el a gyerekek számára este 6 és reggel 6 óra között. Ha valakit mégis találnak az utcákon 18 éves kor alatt, azt haza- vagy biztonságos helyre viszik. 

A kijárási tilalom bevezetése óta egyébként viszonylagos nyugalom lett úrrá a városban, ám a vészhelyzeti intézkedések hatékonyságáról máris vita alakult ki, ugyanis sokan az összetett társadalmi problémákra adott gyors reakciónak tartják azokat. Egyes őslakos csoportok és vezetők támogatták az intézkedést, mások szerint azonban a helyi gyerekeknek támogatásra van szükségük, nem pedig még több rendőri intézkedésre egy olyan országban, ahol a büntethetőségi korhatár alacsony, és ahol az őslakos fiatalok körében magas a bebörtönzések aránya.

De mi történt Alice Springsben? 

A város tisztviselői szerint a keddi erőszakos cselekmények kiváltó oka három héttel korábbra vezethető vissza, amikor egy 18 éves helyi fiatal március 8-án hajnalban meghalt autóbalesetben, majd őslakos csoportok korábbi, mélyen gyökerező nézeteltérések miatt egymásnak támadtak. 

A helyi hírek – és a lent látható felvétel – szerint a fiatal férfi egy feltehetően lopott jármű ajtaján ült, amikor az AUTÓ egy kanyarban a feje tetejére fordult, és megtörtént a halálos baleset.

A tragédia – feltehetően nem minden előzmény nélkül – több helyi család közötti viszálykodáshoz vezetett. Nyolc ember elmenekült a helyszínről. Darren Clark, az Action for Alice nevű közösségi csoport alapítója elmondta, hogy a baleset után fiatalok kezdtek a városban randalírozni, ablakokat törtek be, majd megtámadták a Todd Tavern nevű jól ismert helyi szállodát és bárt. Az alapító szerint a csoport láthatóan bosszút akart állni a fiú haláláért. 

Pénteken a kora reggeli órákban három – egy 12, egy 13 és egy 17 éves fiatalt vettek őrizetbe Alice Springsben, miután lőfegyverrel hatoltak be egy magánházba, és  megfenyegették az egyik ott lakót. A fiatal bűnözők ellopták két autó kulcsait is. A fiatalkori bűnözés az őslakosok körében sok más ausztrál városban is problémát jelent.

Drog, alkohol és káros családi minták ördögi köre

Matt Paterson, Alice Springs polgármestere elmondta, hogy egyes gyerekek azért vannak éjszaka az utcán, mert ott biztonságosabb, mint otthon.

Ezek a gyerekek azért vannak kint, mert részegek a szüleik, családi és szexuális erőszak történik otthon

– magyarázta, hozzátéve, hogy abban bíznak, a kijárási tilalommal megmenthetik a gyerekek életét. 

Jared Sharp, az Észak-Ausztráliai Aboriginal Justice Agency (NAAJA) vezető jogtanácsosa szerint a kijárási tilalom ronthat a helyzeten, mert az csak kriminalizálja a fiatalokat, az igazságszolgáltatás rendszerébe zárja őket. Ráadásul problémaként említette, hogy az őslakosok aránya a börtönökben és a fiatalkorúak börtönében már jelenleg is a plafonon van. 

A legfrissebb kormányzati adatok szerint 2023-ban a júniusi negyedévben egy átlagos éjszakán több mint 800 gyermek volt fogva tartásban Ausztrália-szerte – 60 százalékuk őslakos vagy Torres-szorosI (szigeteki) származású volt.

Az adatok szerint az őslakos gyerekek 29-szer nagyobb valószínűséggel kerülnek őrizetbe, mint a nem őslakos fiatalok. Körükben ráadásul magas az alkohol- és kábítószer-fogyasztás. 

A héten további hatvan rendőr érkezett Alice Springsbe, hogy a kijárási tilalom ideje alatt láthatóbb rendőri jelenlétet biztosítsanak, fokozott figyelmet fordítva a környékbeli italboltokra.

Rovatok