Index Vakbarát Hírportál

Egy republikánus képviselő szerint atombombával kellene véget vetni a gázai konfliktusnak

2024. március 31., vasárnap 20:12

Tim Walberg michigani képviselő egy nyilvános eseményen azt javasolta, hogy úgy kellene vetni a gázai konfliktusnak, mint ahogy az Egyesült Államok véget vetett a második világháborúnak: mégpedig atombombával. A képviselő az X-en próbálta megmagyarázni kijelentését.

Tim Walberg republikánus képviselő kitart amellett, hogy csak képletesen beszélt, amikor azt javasolta, hogy bombákat kellene dobni Gázára, „mint Nagaszakira és Hirosimára”, hogy „gyorsan lezárjuk” a konfliktust – írja a CNN.

Walberg, aki egy michigani képviselő, március 25-én a városházán beszélt választópolgárokkal, amikor a második világháború idején Japán ellen elkövetett amerikai atomcsapásokra utalt, miközben a Gázának nyújtott amerikai segélyek megszüntetését sürgette.

A közösségi médiában közzétett videón, amelyen Walberg csak hallható, azonban nem látható, a képviselő egy választópolgár kérdésére válaszolt, hogy az Egyesült Államok miért használ amerikai dollárokat egy ideiglenes móló építésére, hogy humanitárius segítséget nyújtson Gázának.

„Nem hiszem, hogy ezt kellene tennünk” – jelentette ki Walberg a további humanitárius segélyek Gázába juttatásáról, ahol az ENSZ figyelmeztetése szerint súlyos éhínség fenyeget. „Egy fillért sem kellene humanitárius segélyre költenünk” – jelentette ki a képviselő, majd hozzátette, „Nagaszakihoz és Hirosimához hasonlóan kéne cselekedni. Legyünk túl rajta gyorsan”.

Walberg válaszának teljes átiratában, amelyet irodája bocsátott a CNN rendelkezésére, a republikánus képviselő hozzátette, hogy ugyanezt a logikát kellene alkalmazni Ukrajnában is, hogy „gyorsan legyőzhessük Putyint”.

Ukrajnában is ugyanezt kellene tenni. Gyorsan legyőzni Putyint. Ahelyett, hogy 80 százalékot a költségvetésből Ukrajnában humanitárius célokra használnánk, 80-100 százalékot Oroszország megsemmisítésére kellene fordítani inkább

– folytatta az átirat szerint.

Az X-en közzétett nyilatkozatában Walberg ragaszkodott ahhoz, hogy nem azt javasolta, hogy nukleáris fegyvereket használjanak a konfliktusok lezárására, bár ő maga említette követendő példaként az Egyesült Államok atombomba-használatát a második világháborúban.

Rovatok