Index Vakbarát Hírportál

Tovább vizsgálódnak a halálos japán étrend-kiegészítőt előállító cégnél

2024. március 31., vasárnap 18:07

Tokióban az egészségügyi hatóságok vasárnap átvizsgáltak egy újabb Kobayashi gyógyszergyárat Nyugat-Japánban, miután kiderült, hogy egyre többen halnak meg az általuk gyártott, vörös élesztőrizst tartalmazó étrend-kiegészítő miatt.

A Wakayama prefektúrában tartott ellenőrzés a szombati oszakai ellenőrzést követi – írja a Reuters.

Eddig 114 ember került kórházba és öten meghaltak, feltehetőleg a Kobayashi Pharmaceutical Co. által gyártott táplálékkiegészítő szedése miatt, amely a cég elmondása szerint segít csökkenteni a koleszterin szintet.

A halálesetek okát nem erősítették meg – mondta japán egészségügyi és jóléti minisztérium tisztviselője. De „felmerült a gyanú, hogy a Beni-Koji lehet az ok, ezért két nap alatt két gyárat ellenőriztünk”.

A Kobayashi egy szóvivője pénteken közölte, hogy vizsgálja a termékek vesére gyakorolt hatását, mivel a termékekkel összefüggő vesebetegségek miatt érkeztek bejelentések.

Teljes mértékben együttműködünk a vizsgálatban, hogy a lehető leghamarabb megoldjuk a problémákat

– mondta a Kobayashi befektetői kapcsolatokért felelős vezetője, Yuko Tomiyama vasárnap újságíróknak.

A cég termékeit más országokban is fogyasztják, többek között Tajvanban, ahol eddig három, Kobayashi termékei által okozott egészségügyi problémát jelentettek. A japán egészségügyi minisztérium tisztviselője azt állította, hogy tudomásuk van az esetekről, azonban nem kívánt többet nyilatkozni. Ezenkívül a dél-koreai minisztérium pénteken közölte, hogy a hatóságok a Kobayashi által feladott szállítmányokat a vámhatóságoknál ártalmatlanítják vagy visszaküldik a feladónak. 

Ahogy arról beszámoltunk, kedden erősítette meg a japán Kobayashi Pharmaceutical Co., hogy a vörös élesztőrizst tartalmazó étrend-kiegészítőjük miatt  két ember meghalt , több mint százan pedig kórházba kerültek. Csütörtökön már arról számoltak be a japán hatóságok, hogy  négyre nőtt a halálos áldozatok száma.

Péntekre pedig bejelentették, hogy már öt ember vesztette életét, mert tartósan szedte a készítményt. 

Rovatok