Index Vakbarát Hírportál

Leszállás után tört ketté egy Boeing–727-es repülőgép

2024. március 31., vasárnap 20:43

Nekiütközött egy Boeing típusú áruszállító repülőgép egy másik légi jármű roncsának Dél-Szudánban vasárnap. Az ütközés következtében a gép kettétört, a személyzet sérülés nélkül megúszta a balesetet.

A Safe Air Company Boeing–727-es áruszállító repülőgépe leszállás után letért a futópályáról, majd egy másik légi jármű roncsának ütközött, és kettétört a dél-szudáni Malakal repülőterén vasárnap – számolt be az Airportal

A gép, aminek nekiütközött, néhány hónappal korábban szenvedett balesetet ugyanott. Az ütközés következtében a Boeing–727-es törzse a szárny mögötti részen kettévált, valamint a gép orra és szárnya is összetört.

Azt írják, a gépen tartózkodó hétfős személyzet sérülés nélkül megúszta a balesetet. A kettétört repülőről több fotó is kering az interneten.

Sorozatos problémák a Boeingnél

A Boeing és fő beszállítója, a Spirit Aerosystems gyártási szabványait jelenleg is vizsgálják az egyre nagyobb problémává váló minőségi hanyatlás miatt. Mint megírtuk, a Boeing repülőgépei az utóbbi időben többször teremtettek életveszélyes helyzeteket, és szinte rendszeresen kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk, például egy kiszakadt ablak miatt.

Az esetet követő vizsgálat alátámasztotta a bizalmat a MAX 9-esek újbóli repüléséhez, de mindaddig nem bővíthető ezek gyártása, amíg a Boeing nem javítja ki a minőség-ellenőrzési problémákat. A Boeing számára mindez a legnagyobb biztonsági válságot idézte elő azóta, hogy 2018-ban és 2019-ben két Max 8-as repülőgépe is lezuhant, és összesen 346 ember vesztette életét.

Februárban újabb problémát találtak a Boeing–737 Max repülőgépek gyártásakor, ami arra kényszerítette a vállalatot, hogy átalakítson mintegy 50, még le nem szállított gépet. Ed Clark, a Boeing–737-es programjának vezetője nemrég azonnali hatállyal távozott a cégtől, a Ryanairnek pedig járatokat kellet törölnie a Boeing gépek megbízhatatlansága miatt. Legutóbb március 11-én történt újabb életveszélyes eset a Boeing háza táján, mikor 24 ember megsérült a 787–9 Dreamliner műszaki hibája miatt.

Rovatok