Index Vakbarát Hírportál

Robbantásos merénylet történt Szíriában, legalább hét ember meghalt

2024. március 31., vasárnap 11:16

Legkevesebb hét halálos áldozatot követelt egy autós robbantás Észak-Szíriában. A merényletet a moszkvai terrortámadásért is felelős Iszlám Állam vállalta magára.

A BBC arról tudósít, hogy az Aleppó tartománybeli Azaz városának piacán végrehajtott, legkevesebb hét halálos áldozattal járó merényletben többen megsebesültek.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A várost Bassár el-Aszad szír elnök ellen harcoló törökbarát milíciák irányítják jelenleg.

A török erők és klienseik jelentős területeket ellenőriznek Szíriában a két ország közös határa mentén. Amikor az autóba rejtett bomba felrobbant, a piac dugig volt vásárlókkal, akik új ruhákat vásároltak gyermekeiknek az Eid al-Fitr előtt, amely az iszlám böjti hónap, a ramadán végét jelzi a következő hónapban.

A Szíriában működő önkéntes mentőcsoport, a Fehér Sisakosok szerint az áldozatok között két gyermek is van.

A robbantás utóhatásairól készült felvételeken földön heverő holttestek, megrongálódott épületek és egy kigyulladt autó maradványai láthatóak.

Azaz ad otthont a szíriai átmeneti kormánynak, amely önmagát tekinti az ország legitim vezetőjének.  A várost biztonságpolitikai elemzők a török határhoz való közelsége és utánpótlási útvonalként betöltött szerepe miatt stratégiai jelentőségűnek nevezték a  szír polgárháború szempontjából.

Szíria északnyugati határvidékén, így Azazban sem ritkák a civilek elleni merényletek. 2017-ben több mint 40 ember halt meg, amikor a város bírósága előtt felrobbant egy autóba rejtett bomba. 

Rovatok