Index Vakbarát Hírportál

427 ezer autót hív vissza a Kia, mert maguktól elindulhatnak

2024. április 1., hétfő 12:50

A KIA bejelentette, hogy az Egyesült Államokban visszahívnak mintegy 427 ezer darabot a Telluride nevű terepjárójukból, mivel ezek az autók – egy meghibásodás miatt – elgurulhatnak azután, hogy leparkolták őket.

Az amerikai közlekedésbiztonsági szerv, a National Highway Traffic Safety Administration több dokumentumot is közzétett ezzel kapcsolatban. Ezekből derült ki, hogy

a 2020 és 2024 közti évjáratú Telluride-ok közül jó néhánynál nem kapcsolódik megfelelően a középtengely és a jobb első hajtótengely.

Ez pedig idővel „a jármű nem szándékos elmozdulásához” vezethet a dokumentum szerint, vagyis ahhoz, hogy a parkolás után maguktól elindulhatnak és balesetet okozhatnak.

A Kia emiatt döntött arról, hogy visszahívja az összes, 2020 és 2023 közti évjáratú Telluride-ot, valamint a 2024-esek közül is bizonyos darabokat (a Kia becslése szerint egyébként az érintett darabok csupán 1 százalékánál lehet megtalálható az említett hiba).

A gyanú szerint a járművek nem megfelelően lettek összeszerelve, és ez okozza a problémát. Mostanáig egyébként nem érkezett jelentés olyan sérülésekről vagy balesetekről, amelyeket ez a hiba okozott volna.

A visszahívásról szóló dokumentumok szerint a probléma orvoslására a márkakereskedők frissítik az érintett autók elektronikusrögzítőfék-szoftverét, valamint ingyenesen kicserélik a sérült középtengelyeket. Azoknak az autótulajdonosoknak, akiknek már korábban javíttatniuk kellett az autójukat a hiba miatt, szintén megtérítik a költségeit.

Az érintett Telluride-ok vezetőit addig is arra utasítják, hogy

a járműből való kiszállás előtt kézzel kapcsolják be a vészféket.

A tulajdonosokat értesítő, hivatalos leveleket várhatóan május 15-én küldik ki, a márkakereskedőknél pedig néhány nappal korábban kezdik meg az értesítést – írta az AP hírügynökség.

Rovatok