Index Vakbarát Hírportál

Pánik a drótkötélpályán: negyven percig himbálóztak a viharban a síelők Olaszországban

2024. április 1., hétfő 06:26

Csaknem negyven percig himbálóztak a viharos szélben azok, akik a felvonókon rekedtek egy olaszországi síközpontban. Elmondásuk szerint az üdülőhely munkatársai nem segítettek nekik és utólag is próbálják elbagatellizálni az esetet, amelyről sokkoló felvételek is készültek.

Egy olasz síközpont felvonóit több mint 100 km/órás szél lengette úgy, hogy a sífelvonók közül több ülésen is síelők utaztak, akik végül – a központ beszámolója alapján legalábbis – épségben célba értek – írja a Daily Mail

Az Olaszország északi csücskében, Breuil-Cerviniában található sípályát a rossz időjárási körülmények miatt már korábban lezárták, a felvonón utazók voltak az utolsók, akik a felső állomás felé igyekeztek és akik végül kénytelenek voltak átélni a viharos széllökéseket.

Volt, aki inkább az ugrást választotta

Egyikük – egy tapasztalt síelő, aki a megrekedt sífelvonóban ragadt  azt hitte, hogy meg fog halni, ők láthatók ugyanis az említett felvételen, amint a viharos szél dobálja őket. Ráadásul az a veszély is fenyegetett, hogy a velük szemben lévő sífelvonó ülésekkel összeütköznek.

Csaknem negyven percig ringatóztak a semmi felett. Az első felvételen az is látszódik, amint egy ember lezuhant a felvonóról.

Egy nő elárulta, hogy szerinte ő és párja csak azért maradtak életben, mert a mellette ülő párja mintegy 100 kilogrammot nyom, ezért nem tudott olyan mértékben kilengeni az ülésük, mint a felvételen szereplő pórul járt síelőnek. A lezuhant síelőt – akinek a kálváriáját végignézték és kiáltozását végighallgatták – később kórházba szállították. Állítólag inkább az ugrást választotta, semmint hogy tovább lengedezzen a felvonón. 

A tapasztalt síelő nő azt mondta, hogy ez volt élete legijesztőbb élménye, végig az járt a fejében, hogy a gyerekei miatt muszáj életben maradnia. Az üdülőhely munkatársai nagyjából a megpróbáltatások után 20 perccel kezdték el megjavítani az érzékelőt, amely a felvonó működését biztosítja. 

A pár arról beszélt a lapnak, hogy a munkás mindenféle biztonsági felszerelés nélkül mászott fel elvégezni a munkálatokat, továbbá, miután beérkeztek az állomásra, senkit nem találtak ott a központtól, aki elszállította volna őket, teljesen magukra maradtak a sokkos állapotukkal, és még vissza is kellett síelniük a kiindulási ponthoz.

A síközpont elbagatellizálná az ügyet

De a Breuil-Cervinia üdülőhely vezetői a lap információi szerint igyekeztek elbagatellizálni a veszélyt, amelyben az utasoknak része volt.

Mossák kezeiket, annak ellenére, hogy semmiféle biztonsági protokollt nem alkalmaznak

– mondta el a lapnak a kétgyerekes nő, aki 3 éves kora óta síel és 40 percen át küzdött az életéért.

Szerinte az ominózus napon semmilyen figyelmeztetés nem hangzott el az üzemeltető részéről arra vonatkozóan, hogy a felvonó ne lenne biztonságos, egész nap használták. Hozzátette, hogy senki nem ellenőrizte sem akkor, sem később, hogy jól vannak-e. Elárulta, hogy soha többé nem fog Olaszországban síelni ekkora trauma után. 

A nő később leült egyeztetni a síközpont vezetőivel és elmesélte traumatikus élményeit, de elmondása szerint feldúltan távozott, mert nem vették komolyan a beszámolóját. 

A központ üzemeltetői annyit mondtak, hogy 1936 óta működnek, és még soha nem történt haláleset. A Daily Mail kereste őket, de a húsvétra hivatkozva egyelőre nem kaptak választ. 

Rovatok