Index Vakbarát Hírportál

Már a felhőbe is befektet Szaúd-Arábia

2024. április 1., hétfő 15:53

Szaúd-Arábia a digitális fejlesztéseknek és beruházásoknak köszönhetően óriási haszonra tehet szert, ami tovább diverzifikálja gazdaságát.

A szaúdi kormány jelentős forrásokat fektetett a digitális infrastruktúra kiépítésébe az elmúlt években. Ennek bizonyítéka a szaúdi Kommunikációs és Informatikai Minisztérium 2021-es kezdeményezése, amikor is egy 18 milliárd dolláros beruházást jelentettek be egy hatalmas adatközpont-hálózat létrehozására. Ez a merész lépés vonzotta a technológiai óriások befektetéseit, és a Google Cloud (GCP) 2023 novemberében elindította szaúdi székhelyű tevékenységét.

A szaúdiak egy olyan ökoszisztéma létrehozását szorgalmazzák, amely ötvözi a különféle technológiákat, például a mesterséges intelligenciát, a Big Datát, az analitikát és az IoT-t, amelyek így egyesülhetnek a felhőalapú számítástechnika égisze alatt.

Ez nemcsak a technológiai integrációról szól, hanem egy fenntartható és innovatív jövő megteremtéséről is.

Abd al-Rahmán al-Dahíbán, a Google Cloud Közel-Keleten, Törökországban és Afrikában tevékenykedő vezérigazgatója elmondta, hogy a cége elkötelezett az infrastruktúra megerősítése iránt, hogy jobban ki tudja szolgálni a szerteágazó igényeket. Hozzátette, hogy „Cloud Zone”-t hoztak létre Dammámban, Dohában és Dél-Afrikában, ami „sarkalatos szereplővé” teszi e régiókat a technológiai forradalomban. Hozzátette, hogy a Google Cloud megközelítése három alappilléren nyugszik: 

Badr al-Mádi, a Google Cloud szaúd-arábiai vezérigazgatója rámutatott, hogy a GCP novemberi bevezetése 1,2 millió kis- és középvállalkozás igényeit elégíti ki a sivatagi királyságban. Ami a Google Cloud szaúd-arábiai tevékenységének szélesebb körű gazdasági hatását illeti, al-Mádi

körülbelül 110 milliárd dolláros hozzájárulást vár a helyi gazdasághoz a következő hét évben.

Ezt valószínűleg az üzleti modellekben bekövetkezett változások és a mintegy 150 ezer munkahely megteremtése magyarázza, ami megerősíti a Google Cloud szerepét a régió általános gazdaságának támogatásában. Al-Mádi úgy véli, hogy e fejlemények összhangban vannak az ország vezetésének céljaival, amelyek a kis- és középvállalkozások GDP-hez való hozzájárulásának növelését, és a gazdasági növekedés ösztönzését szorgalmazzák.

Mi is az a Google Cloud?

A Google Cloud Platform egy olyan felhőalapú szolgáltatás, amelyet a Google vállalatoknak és fejlesztőknek kínál. A Google Cloud Platform lehetővé teszi a cégeknek, hogy kihasználják a Google hatalmas infrastruktúráját és technológiai innovációit, hogy felhőalapú alkalmazásaikat fejlesszék és üzemeltessék. Ugyanazon az infrastruktúrán fut, amelyet a Google belsőleg használ végfelhasználói termékeihez, például a Google Kereséshez, a Gmailhez, vagy éppen a Google Dokumentumokhoz.

A világ legnépszerűbb vállalatai közül több is kihasználja a Google Cloudban rejlő előnyöket, mint például a Yahoo, a Revolut, a Bloomberg, az eBay, a LinkedIn és az UNICEF. Pozitívumai közé tartozik, hogy használatával megszűnnek a hagyományos helyi infrastruktúrával járó korlátok. Emellett a Google Cloud globális adatközpont-hálózattal rendelkezik, biztosítva a folyamatos elérhetőséget. Azontúl, hogy a GCP számos szolgáltatást kínál a különböző üzleti igények kielégítésére, jelentős beruházásokat eszközöl a biztonság és az adatvédelem fokozására.

Szaúd-Arábia a digitalizáció útján

Szaúd-Arábiában ambiciózus vízió formálódik egy olyan jövő formájában, amelyben az emberek – különösen a fiatalabb generáció – egy összekapcsolt digitális környezetben élhetnek és boldogulhatnak. Ez egy olyan világ, ahol a tranzakciók zökkenőmentesen folynak, áthatolhatatlan biztonsági rétegekkel támogatva, és a szolgáltatók ökoszisztémája készen áll minden igény kielégítésére a szabadidőtől és szórakozástól egészen az oktatásig.

A digitalizációra való törekvés a szaúdi „Vízió 2030” alapja. Ez utóbbi egy monumentális, 3300 milliárd dolláros terv, amelynek célja, hogy leszámoljon a gazdaság olajtól való függésével, és sok különböző területen fejlessze az ország társadalmát. A szaúdi vezetés belátta, hogy az efféle célok eléréséhez erős és alkalmazkodó technológiára van szükség. A felhőalapú működési modellek elfogadásával a monarchia új mércét állíthat fel a költséghatékonyság, a versenyképesség és az innováció terén, megkönnyítve a „Vízió 2030” ambiciózus céljainak megvalósítását.

A szerző az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

(Borítókép: Rijád, Szaúd-Arábia 2023. januárjában. Fotó:  Mattia Ozbot / Inter / Getty Images)

Rovatok