Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló vereséget szenvedett Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese

2024. április 1., hétfő 07:44

Törökország nagyvárosaiban az ellenzék győzött a vasárnap tartott helyhatósági választásokon, és a legnagyobb ellenzéki párt országos szinten is több szavazatot szerzett a kormánypártnál. Recep Tayyip Erdogan török elnök elismerte a vereséget, és azt ígérte, hogy levonják a tanulságokat.

Mint a minap írtuk, parlamenti és elnökválasztás tavaly volt az országban, és ezeken a már két évtizede hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan elnök és pártja (Igazság és Fejlődés, AKP) újabb mandátumot nyert. Isztambulnak viszont 2019 óta ellenzéki polgármestere van, a szekuláris Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu személyében (aki ismét indult a tisztségért), valamint a másik nagyváros, Ankara is ellenzéki vezetésű. 

A választás előtt Erdogan célként tűzte ki a két ellenzéki nagyváros visszahódítását. Mostanra kiderült, hogy ez a terve kudarcot vallott: mint a BBC írja, Isztambulban Ekrem Imamoglu a szavazatok több mint 50 százalékát gyűjtötte be, és több mint 10 százalékkal győzött a kormánypárt jelöltjével szemben. 

De nemcsak isztambulban, hanem országos szinten is vereséget szenvedett a kormánypárt, amire 21 év óta nem volt példa Törökországban.

Ankarában is hasonló eredmény születetett. A Köztársasági Néppárt jelöltje, Mansur Yavas már a szavazatok közel felének megszámlálásakor is akkora fölénnyel bírt riválisához képest, hogy be tudta jelenteni a győzelmet. Ezen kívül a többi török nagyvárosban – Izmirben, Bursában, Adanában és Antalyában – is az ellenzék vezetett a legfrissebb választási eredmények tükrében, valószínűleg ezek is ellenzéki vezetésűek lesznek. 

A török Anadolu hírügynökség korábban közölte, hogy a Köztársasági Néppárt Törökország 81 tartományából 36-ban győzhet, köztük több olyan régióban is, amelyek eddig a kormánypárt bástyájának számítottak. 

A legfrissebb adatok szerint – több mint 90 százalékos feldolgozottság mellett – országos szinten,

Azt, hogy mekkora a különbség az öt évvel ezelőtti választáshoz képest, jól lehet látni az alábbi térképen is, amelyen az Igazság és Fejlődést narancssárgával, a Köztársasági Néppártot pedig pirossal jelölték:

A választás eredménye hosszabb távon is meghatározó lehet: mind az isztambuli, mind az ankarai polgármestert lehetséges jelöltként tartják számon a következő, 2028-as elnökválasztásra. 

Recep Tayyip Erdogan vasárnap esti beszédében maga is elismerte, hogy a választás nem úgy alakult, mint ahogy remélte.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte mindez „nem a véget jelenti” számukra, hanem inkább csak egy „fordulópontot”. Hozzátette azt is, hogy a vereségből levonják a tanulságokat, és a következő elnökválasztás előtti négy évet arra fogják felhasználni, hogy „megújuljanak” és „kompenzálják a hibáikat”. Végül hozzátette azt is: „Az eredménytől függetlenül a választás győztese elsősorban a demokráciánk, a nemzeti akarat”.

A törökországi választás feszültségektől sem volt mentes: az ország déli részén még egy véres összecsapásra is sor került.

Rovatok