Index Vakbarát Hírportál

Riasztást adott ki a Föld, kongatják a vészharangot

2024. április 2., kedd 11:15

A Föld vészjelzést ad ki – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára kedden. „A globális éghajlat helyzetéről szóló legfrissebb jelentés szerint a bolygó a szakadék szélén áll” – figyelmeztetett Guterres, bemutatva a jelentés fő pontjait.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói legfrissebb éves, A globális éghajlat állapota (State of the Global Climate) jelentésükben felvázolták, hogy a 2023-as szélsőséges időjárási események hogyan keserítették meg emberek millióinak életét szerte a világon, és okoztak több milliárd dolláros gazdasági veszteséget. „Soha nem voltunk még ilyen közel – bár még csak ideiglenesen – a párizsi klímaváltozási megállapodás 1,5 Celsius-fokos alsó határához” – írta közleményében Celeste Saulo, a WMO főtitkára. A közösség vörös riasztást ad a világnak – idézte a CNBC.

A szakadék szélén áll a bolygó?

Egy sor tavalyi éghajlati rekord miatt az ENSZ meteorológiai ügynöksége arra figyelmeztet, hogy a bolygó most kulcsfontosságú felmelegedési küszöb átlépésére készül.

A WMO szerint az elmúlt időszakban olyan mutatók is rekordot döntöttek, mint:

2023 az eddigi legmelegebb év, a 2014 és 2023 közötti időszak pedig a legmelegebb 10 év volt. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet 2023-ban 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, ami csak kismértékben maradt el a kulcsfontosságú, 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbtől. A 1,5 Celsius-fokos szintet széles körben elismerik annak mutatójaként, hogy az éghajlati hatások mikor válnak károssá az emberekre és a bolygóra, ahogyan azt a mérföldkőnek számító párizsi megállapodás is felvázolja – mutatott rá az Economx.

A kutatók szerint a szélsőséges hőmérsékleteket az éghajlati válság okozza, amelynek fő mozgatórugója a fosszilis tüzelőanyagok elégetése. A tudósok ismételten hangsúlyozták, hogy sürgősen csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását egy eddig nem látott éghajlati válság elkerülésére.

A Föld vészjelzést ad ki

 – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára kedden. „A globális éghajlat helyzetéről szóló legfrissebb jelentés szerint a bolygó a szakadék szélén áll. A fosszilis tüzelőanyagok okozta szennyezés az éghajlati káoszt az egekbe repíti” – tette hozzá. A CNBC cikkében rámutatott, hogy a világ már 1,1 Celsius-fokkal melegedett fel a több mint egy évszázad alatt elégetett fosszilis tüzelőanyagok, valamint az egyenlőtlen és fenntarthatatlan energia- és földhasználat miatt.

A WMO szerint a megújulók a remény csillagai.

Miután 2023-ban a megújulóenergia-termelés az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépések élvonalába került, ezekről az energiaforrásokról gondolják, hogy segíthetnek a szén-dioxid-mentesítési célok elérésében. Kutatók szerint a megújuló energiaforrások kapacitásbővítése 2023-ban közel 50 százalékkal, összesen 510 gigawattra nőtt.

(Borítókép: Index)

Rovatok