Index Vakbarát Hírportál

Iskolai lövöldözés volt Finnországban, egy gyermek meghalt

2024. április 2., kedd 09:59

Egy 12 éves gyermek meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült egy finnországi iskolában történt lövöldözésben kedden – közölte a rendőrség.

Több embernek sebesülést okozó, lőfegyveres incidens történt kedd reggel Helsinki egyik külvárosa, Vantaa egyik iskolájában – közölte a finn rendőrség. A hatóságok mindenkit felszólítottak, hogy kerülje el a környéket.

A Sky News azt írta, az összes érintett kiskorú volt, beleértve az elkövetőt is, akit nem sokkal később a rendőrök elfogtak. Az MTV Uutiset finn műsorszolgáltató közölte, hogy a mentőszolgálat és a fegyveres rendőrök is a helyszínen tartózkodnak. 

A beszámolók szerint a gyerekek közül néhányan elbújtak a támadás alatt. Sari Laasila, az iskola igazgatója azt mondta, a közvetlen veszély elmúlt, a rendőrség egyik szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a sebesülteket kórházba vitték. A BBC azt írja,

az egyik sérült gyermek életét vesztette. 

Egy szemtanú azt mondta, hogy a gyanúsítottat nem sokkal 10 óra előtt tartóztatták le Helsinki Siltamäki nevű részén, 50 perc sétára az iskolától. Hozzátette, a rendőrök megállítottak egy fiatalt, aki egy fegyvernek látszó tárgyat dobott le a földre, és letérdelt.

A finn főváros, Helsinki egyik külvárosában található iskolában mintegy 800 diák tanul elsőtől kilencedik osztályig, és az intézményben 90 pedagógus dolgozik. 

Beismerte tettét az elkövető

Az elkövető az első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait. Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene, a gyilkosság motivációja egyelőre ismeretlen. A rendőrség közölte, hogy a gyanúsítottnál talált kézifegyver egy közeli rokonáé, valamint hozzátették, hogy az incidensben minden érintett finn.

A Helsingin Sanomat (HS) című finn lap a diákok szüleire hivatkozva azt közölte, hogy az incidens az egyik tanteremben történt. A finn törvények értelmében 15 év alattiak nem maradhatnak a hatóságok őrizetében, a gyermekvédelemnek kell róluk gondoskodnia. Petteri Orpo miniszterelnök mélységesen megdöbbentőnek nevezte a történteket.

Mari Rantanen belügyminiszter az X-en szintén megdöbbenésének adott hangot, és kifejezte együttérzését az érintett családokkal. Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.

Az 5,6 millió lakosú országban – ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet – jelenleg mintegy 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel, összesen több mint másfél millió lőfegyverre.

(Borítókép: Rendőrök dolgoznak a Viertola általános iskolánál a finnországi Vantaa városában 2024. április 2-án. Fotó: Lehtikuva / Markku Ulander / Reuters)

Rovatok