Index Vakbarát Hírportál

Az EU elítélte az izraeli légicsapást, amelyben segélymunkások is életüket vesztették

2024. április 2., kedd 13:16

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte Izrael hétfői, Gázára mért légicsapását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette.

„Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálását sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk” – írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: „A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket.” Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül „túl sokan a gázai konfliktus áldozatai”.

A háborúban is vannak szabályok. Ezeket minden félnek tiszteletben kell tartania. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok

– tette hozzá. 

Médiajelentések szerint a hétfő esti légitámadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje volt az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszer-szállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. A szervezet a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt.

Rovatok