Index Vakbarát Hírportál

Öt kilogramm kokaint mosott partra a víz Sydney partjainál

2024. április 2., kedd 07:56

Öt darab kokaint tartalmazó csomagot mosott partra a víz Sydney közelében. A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a világon Ausztráliában a legnagyobb a kokain-fogyasztók aránya.

Az összesen 5 kilogramm drogot tartalmazó csomagot hétfőn találták meg a strandolók az ausztráliai Freshwater és Curl Curl parton, a rendőrség lefoglalta őket – számolt be a BBC kedden. 

Közölték, az öt csomag egy hatalmas kokainszállítmány része, amelyet december óta mosott partra a víz darabokban. Az OECD szerint a világon Ausztráliában a legnagyobb a kokain-fogyasztók aránya, Nagy-Britannia áll a második helyen.

Januárban a rendőrség azt mondta, a kábítószer Dél-Amerikából származik, és valószínűleg egy teherhajón keresztül jutott el Ausztráliába. Ősz óta már több mint 250 kilogramm kokaint találtak Új-Dél-Wales partvidékén, több mint tíz strandon.

Néha előfordul, hogy szándékosan dobnak az óceánba tárgyakat, hogy egy másik hajó felvegye őket

– mondta Jason Weinstein, az állami bűnügyi parancsnokság igazgatója.

A nemzeti bűnüldöző hatóság szerint az ausztrálok 16,5 tonna metamfetamint, kokaint, heroint és MDMA-t fogyasztottak a 2023 augusztusával végződő évben. Ez 17 százalékos növekedést jelent az előző 12 hónapos időszakhoz képest.

Rovatok