Index Vakbarát Hírportál

102 éves korában meghalt a Pearl Harbor-i támadás egyik utolsó túlélője

2024. április 2., kedd 16:49

102 éves korában meghalt Louis „Lou” Conter, az Egyesült Államok haditengerészetének veteránja. Conter volt az utolsó élő személy, aki 1941-ben a U.S.S. Arizona csatahajón szolgált, amelyet a Pearl Harbor-i támadásban semmisítettek meg a japánok.

Conter még hétfőn halt meg kaliforniai otthonában, szívelégtelenség következtében. Halálnak hírét lánya, Louann Daley jelentette be.

Mint a Reuters hírügynökség felidézte: Louis Conter fiatal tengerészként a U.S.S. Arizona fedélzetén őrködött, amikor a japán bombázók 1941. december 7-én megtámadták az Oahu szigetén, Pearl Harborban állomásozó csendes-óceáni flottát.

A U.S.S. Arizona alig néhány perc alatt megsemmisült, és az 1400 főnyi legénységből 1177 fő meghalt. 

Louis Conter évtizedekkel később elmesélte, hogy egy zuhanóbomba – az Arizona külső páncélzatán áthatolva – miként talált el a fedélzet alatti lőporraktárat. A robbanás következtében a hajó 10-13 méteres magasságba emelkedett elmondása szerint. 

A srácok rohanva menekültek a tűz elől, és próbáltak átugrani az oldalán, és az egész tengeren égett az olaj

– emlékezett vissza egy 2008 januárjában felvett interjúban, amelyet a Kongresszusi Könyvtár szóbeli történeti gyűjteménye számára rögzítettek.

Miután elhagyta a hajót, ő és mások kis csónakokkal a kikötőbe mentek, hogy begyűjtsék a holttesteket, és oltsák a tüzet, amely még három napig tombolt a szigeten. A U.S.S. Arizona fedélzetén elesett katonák közel a felét tették ki a Pearl Harborban és más, Oahu környéki helyszíneken megölt 2390 amerikai katonának, akik a meglepetésszerű támadásban vesztették életüket.

Louis Conter végigszolgálta a második világháborút a csendes-óceáni hadszíntéren és Európában. Pearl Harbor után a haditengerészet repülőiskolájában kapott kiképzést, és 1943-ban pilótaként csatlakozott egy bombázószázadhoz. Később, 1950–1953 között a koreai háborúban szolgált, 1967-ben pedig főhadnagyként vonult vissza a hadseregtől.

Későbbi éveiben csatlakozott az idősödő veteránok egyre fogyatkozó csoportjához, akik évente részt vettek a Pearl Harbor-i megemlékezéseken Hawaiin. A U.S.S. Arizona áldozatainak emlékét ma egy fehér építmény is őrzi, amelyet az elsüllyedt csatahajó maradványai felett emeltek.

Azokra, akik még mindig a hajón vannak, úgy tekintünk, mint hősökre. Mi vagyunk a szerencsések. Hazajöttünk, megházasodtunk, gyerekeink születtek, és most már unokáink is vannak. És ők még mindig ott vannak

– mondta Louis Conter még 2010-ben, a Pearl Harbori-i események 69. évfordulóján a Reutersnek.

Rovatok