Index Vakbarát Hírportál

Magyar rendőrök masíroznak majd Szerbiában

2024. április 2., kedd 17:18

A magyar és a szerb rendőrség együttműködésének részeként a 16. magyar rendőri kontingens elindul Szerbiába. Az egység tagjait kedden búcsúztatták Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában.

„Magyarország kettős migrációs nyomásnak van kitéve: keleti irányból az ukrajnai háború elől menekülőket fogadjuk, déli határainkon pedig az illegális migránsokkal szemben lépünk fel” – közölte az ORFK.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozzuk hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban, ehhez azonban szorosan együtt kell működnünk a környező országok hatóságaival is.

A tájékoztatás szerint Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője keddi búcsúztató beszédében elmondta, hogy a magyar és a szerb rendőrség hatékony fellépésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma.

Kiemelt együttműködés

„Az embercsempészek a közúti infrastruktúra és a terepadottságok figyelembevételével – úgynevezett alternatív útvonalakat használva – rendszeresen változtatják az illegális migránsok célországokba történő szállítási irányait, módszereit” – emelte ki a rendőr ezredes.    

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális bevándorlók előállításában.

Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens terepjáróképességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával segíti az érintett határszakasz védelmét.

A 32 fős kontingens tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják – olvasható a police.hu-n.

Rovatok