Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió nagyon rossz formában van

2024. április 2., kedd 17:27

Szijjártó Péter külügyminiszter a ciprusi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján nekiment az Európai Uniónak, amiért a tagállamok első és másodosztályúra osztásával akarja elhallgattatni a kisebb tagállamokat.

A magyar külügyminiszter az egyhangú döntéshozatal követelménye eltörlésének veszélyére hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint az Európai Unió még a koronavírus-járvány által okozott válsághoz képest is rosszabb helyzetben van, ami ellen sürgős lépésekre van szükség. Kiemelte, hogy a soros magyar EU-elnökség mindent megtesz a további gyengülés elkerülése érdekében, ebben pedig Ciprusra is lehet számítani szövetségesként.

Szijjártó Péter ciprusi kollégájával, Konsztantinosz Kombosszal a ciprusi fővárosban közösen tartott sajtótájékoztatóján élesen bírálta az Európai Uniót. Az MTI beszámolója szerint 

Magyarország és Ciprus soha nem fogadja el az Európai Unió felosztását első és másodosztályú tagállamokra.

Ebből kifolyólag a két ország határozottan ellenzi az egyhangú döntéshozatal követelményének eltörlését.

Szijjártó Péter: Az EU rosszabb formában van, mint a koronavírus-járványt követően

A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, az Európai Unió az utóbbi évek súlyos kihívásai és válságai nyomán ma a gazdasági és a biztonsági helyzet tekintetében is rosszabb formában van, mint a koronavírus-járványt követően.

Legnagyobb problémaként a közösség hanyatló versenyképességét, a szomszédságban zajló háborút, az eszkalációs kockázatokat, továbbá az illegális migráció által jelentett nehézségeket emelte ki.

Minden nehézség ellenére Szijjártó bizakodva tekint a jövő felé, ugyanis véleménye szerint az idei európai parlamenti választás változást hozhat ezekben az ügyekben. Közölte, hogy bár a magyar kormány álláspontja nem a fősodor része, Magyarország a mielőbbi ukrajnai békekötés pártján áll. Elmondta, hogy Magyarország fegyverek szállításával nem avatkozik bele az ukrajnai háborús konfliktusba, és élesen ellenzi a nyugati katonák esetleges Ukrajnába küldését is. Egyben sajnálatát fejezte ki, amiért a békepárti álláspont képviselői kisebbséget alkotnak, ráadásul megbélyegzésnek vannak kitéve, a józan párbeszédre pedig alig van lehetőség.

Elmondása szerint Magyarország soha nem fogad el olyan helyzetet, amelyben a nagy országok határoznak a Magyarországra is kihatással lévő ügyekről, nekünk pedig semmilyen beleszólási jogunk nincs. Ennek tükrében Magyarország határozottan ellenzi az egyhangú döntéshozatal eltörlését, valamint a minősített többségi döntések terének kiszélesítését.

Erős Európához erős tagállamok kellenek

Kiemelte, hogy az idei soros magyar EU-elnökség legfőbb célkitűzése az EU további gyengülésének megállítása, erős Európához pedig erős tagállamok kellenek.

Úgy látja, a közösségnek friss lendületre van szüksége, amelynek kulcsa a nyugat-balkáni bővítés lehet, ezért a magyar kormány prioritásként kezeli a bővítési folyamat előmozdítását. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy minden országot érdemei alapján kell megítélni, ez alapján a nyugat-balkáni országok megérdemlik a pozitív elbírálást.

Elmondása szerint az Európai Unió tagállamainak többsége ellenzi a bővítést, de Magyarország és Ciprus közös erővel lép fel a bővítés érdekében.

Ezt követően az illegális bevándorlásról beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarország kormánya nem lehetőségként, hanem veszélyként tekint az illegális migrációra, amelyet nem kezelni kell, hanem megállítani.

Rovatok