Index Vakbarát Hírportál

Tűz egy isztambuli szórakozóhelyen: legalább 29 ember meghalt, nyolc embert őrizetbe vettek

2024. április 2., kedd 15:24 | aznap frissítve

Kedden, napközben tűz ütött ki egy isztambuli szórakozóhelyen, ahol éppen felújítási munkálatok zajlottak. Legalább 29 ember meghalt, és a lehetséges felelősök közül több embert őrizetbe vettek a hatóságok.

Cikkünk frissült.

A városvezető, Ekrem Imamoglu azt mondta a Reuters szerint, hogy egy belvárosi szórakozóhelyen történt az eset. Közölte azt is, hogy

a nyolc további sérültből heten kritikus állapotban vannak.

Mint mondta, a tüzet azóta eloltották, és a sérülteket a közeli kórházakban kezelik. Ali Yerlikaya török belügyminiszter közölte, hogy az ügyben hivatalos vizsgálat indult.

Felvételek a helyszínről 

Azóta kiderült, hogy a tűz Isztambul Besiktas nevű negyedében, a Boszporusz által kettészelt török nagyváros európai oldalán ütött ki. A közösségi médiában több videó is megjelent a helyszínről.

Azt is közölték, hogy a felújított szórakozóhely egy 16 emeletes épületben található. 

A helyszínre érkezett Davut Gül, az isztambuli régió kormányzója is, és újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy az áldozatok valóban azok a munkások voltak, akik a felújítást végezték. 

A közleményből az is kiderült, hogy a tűz először a 16 emeletes épület föld alatti részén, a -1. és -2. szinten ütött ki, valamint hogy az oltásban 86 tűzoltó vett részt 31 tűzoltóautóval (erről azóta egy videó is napvilágot látott az Anadolu török állami hírügynökségtől): 

29-re nőtt a halottak száma; a lehetséges felelősök ellen kiadták az elfogatóparancsot 

Időközben egy újabb közleményt adott ki a kormányzói hivatal: ebben már 29 halottról írnak az Anadolu török állami hírügynökség szerint. Hozzátették: egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, de a szakértők már dolgoznak a helyszínen.

Továbbá azt is elárulták, hogy a hivatalos vizsgálat részeként a török igazságügyi miniszter, Yilmaz Tunc 5 olyan emberrel szemben is elfogatóparancsot adott ki, akik felelősek lehetnek az incidensért: 

Végül 6 embert vettek őrizetbe 

Nem sokkal később az Anadolu hírügynökség közölte, hogy a tűz miatt hat embert őrizetbe vettek. Ők az alábbi személyek:

Közülük egyes személyek ellen már korábban is indult büntetőeljárás más törvénysértések miatt.  

A szórakozóhelynek volt működési engedélye, de a felújítás illegális lehetett 

A Haber Türk hírportál szerint Davut Gül kormányzó azt is közölte, hogy az érintett szórakozóhely először 1987-ben kapott hivatalos működése engedélyt, és ezt legutóbb 2018-ban újították meg. Azonban utalt arra is, hogy a felújítás – az épület és a szórakozóhely jellegéből adódóan – illegálisan történhetett.

Újabb két embert vettek őrizetbe; a helyszíni munkálatok lezárultak

Az Anadolu hírügynökség szerint – a fentebb felsoroltakon túl – további két embert őrizetbe vettek a rendőrök: a fémipari munkások felügyelőjét, valamint egy bútorgyártót.

így már összesen 8 személy van őrizetben az incidens miatt.

Azt is közölték, hogy a tűz helyszínen lezárultak a katasztrófavédelmi munkálatok, az incidens miatt elrendelt hivatalos vizsgálat viszont továbbra is zajlik.

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a kiégett szórakozóhelyen egy 13 emeletes épületben, Isztambul Turkiye Sisli kerületében, 2024. április 2-án. Fotó: Hakan Akgun / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok