Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin forrong a dühtől, kőkemény megtorlásra készül

2024. április 2., kedd 20:33

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint minden láncszem a helyére kerül a március 22-i terrortámadást illetően, az orosz hatóságok pedig eljutnak a támadás megrendelőihez.

Bár lassan két hét telt el a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás óta, az Oroszországot ért sokk azóta sem enyhült, a támadás továbbra is az orosz közélet egyik legmeghatározóbb témája. A TASZSZ beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Belügyminisztérium kibővített ülésén ígéretet tett arra, hogy Oroszország eljut a terrortámadás megrendelőihez.

Önök most több más osztállyal együtt nyomoznak a március 22-én bekövetkezett véres terrortámadás elkövetői ellen. Azonban számunkra nagyon fontos, hogy ne csak az elkövetők kerüljenek kézre, hanem a láncszem összes darabja a helyére kerüljön, azaz a megrendelő azonosítására is sor kerüljön

– monda Putyin a belügyminisztérium kibővített ülésének résztvevői előtt.

„Minden bizonnyal eljutunk hozzájuk” – biztosított mindenkit Putyin a terrortámadás megrendelőiről beszélve.

Mindeközben Putyin parancsot adott ki az országos migrációs politika megváltoztatására. Ennek érdekében kérte a belügyminisztériumot, valamint a többi rendvédelmi szervet, hogy a kormánnyal és az elnöki adminisztrációval együttműködve ezeket a kérdéseket átfogóan, minden apró részletre odafigyelve dolgozzák ki.

Alapszintű orosz nyelvtudás nélkül folyamodnak állampolgárságért

Az orosz elnök felháborodásának adott hangot, hogy egy ilyen konkrét ügy kellett ahhoz, hogy megértsék, egyesek minden gond nélkül eljuthatnak Oroszországba, áteshetnek minden formaságon, munkavállalói engedélyt kaphatnak úgy, hogy gyakran bűnözők csoportjai állnak mögöttük.

Állampolgárságért folyamodnak anélkül, hogy alapszintű orosz nyelvtudással is rendelkeznének. Ide modern, digitális, elektronikus, biometrikus adatbázisok kellenek. A most működők láthatóan nem elegendőek

– mondta Putyin, ugyanis szerinte azok nem alkalmasak arra, hogy teljesen megállítsák az illegális migrációt.

Brutális terrortámadás Moszkvában

Mint ismeretes, a március 22-én Moszkva mellett elkövetett terrortámadásban 144 ember vesztette életét, a sérültek száma pedig az ötszázat is meghaladja. A támadás tizedik gyanúsítottját hétfőn helyezték előzetes letartóztatásba.

A merényletet, amely megmutatta a repedéseket Vlagyimir Putyin rendszerén, az Iszlám Állam vállalta magára. Arról, hogy miért nem tudták megakadályozni az oroszok a moszkvai terrortámadást, ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin beszédet mond a belügyminisztérium igazgatóságának kiterjesztett ülésén Moszkvában, Oroszországban, 2024. április 2-án. Fotó: Sergei Savostyanov / Reuters)

Rovatok