Index Vakbarát Hírportál

A Netflix új sikersorozata mögött egy döbbenetes bűntény áll: most született halálos ítélet

2024. április 3., szerda 09:41

Egy nappal a Netflix magával ragadó sorozatának bemutatása után Kínában halálra ítélték A 3-test-probléma egyik volt kulcsszereplőjét. A vád szerint megmérgezte a sci-fi-történet megfilmesített változatának jogtulajdonosát.

Március 21-én rajtolt el a streamingcsatornán Liu Ce-hszin kultikus, magyarul is megjelent könyvének filmes adaptációja. A 3-test-probléma teljesen valós fizikai kérdés, amelynek egyik részét egy magyar csillagász és gépészmérnök, Szebehely Győző oldotta meg.

Nagyon leegyszerűsítve: a háromtest-probléma a világűrben egymással kölcsönhatásban lévő égitestek pályáinak várható alakulását vizsgálja.

A bemutató másnapján hirdetett ítéletet az egyik sanghaji népbíróság, amely bűnösnek találta Hszu Jaót, aki a vád szerint megmérgezte Lin Csit, akit az ezredforduló után Kína egyik első fiatal milliárdosaként ünnepeltek.

Hogy érthető legyen a szereposztás: Lin cége, a 2009-ben alapított Yoozoo Games birtokolja az elképesztően sikeres A 3-test-trilógia minden – színpadi, animációs és megfilmesített változatának – adaptációs jogát. A sikerkönyvből például a Netflix előtt tavaly kínai alkotók már elkészítették az első sorozatot Háromtest címmel.

Hszu korábban a Yoozoo Games befolyásos alkalmazottja volt, ő irányította a cég leányvállalatát, amely kizárólag a trilógia ügyleteivel foglalkozott – írta a CBS News.

Az üzletmeneten azonban összekülönbözött főnökével, Linnel, aki ezek után habozás nélkül leváltotta Hszút.

Hszu a lelkére vette a megaláztatást, és bosszút forralt.

A végzetes tea

A Yoozoo Games vezére, Lin Csi 2020 karácsonyán, 39 éves korában halt meg – tíz nappal azután, hogy egy olyan italt ivott meg, amelybe Hszu mérget kevert. Az akkori kínai tudósítások szerint ez egy csésze zsírégető, pu-erh tea volt.

Lin már nem érte meg a Netflixen nézők millióit lebilincselő, és az agyat alaposan megtornáztató sorozat elkészültét, az alkotók azonban a tisztelet jeleként posztumusz ügyvezető producerként tüntették fel a stáblistán.

Hszu halálos ítéletét március 22-én mondták ki – egy nappal azután, hogy a Netflix vetíteni kezdte A 3-test-problémát, amelyet a Trónok harcának alkotópárosa, David Benioff és D. B. Weiss filmesített meg.

Szórakoztató olvasmány. Részben talán azért, mert a napi problémáim a Kongresszussal eléggé kicsinyesnek tűnnek hozzá képest

– nyilatkozta meggondolatlanul Barack Obama még 2017-ben, ami után a producerek felkérték: vállaljon el egy nyúlfarknyi cameót a sorozatban. A volt amerikai elnök azonban visszautasította a felkérést.

Megalázó fizetéscsökkentés

Nem Lin volt Hszu egyedüli áldozata. Ugyanabban az évben, 2020 szeptembere és decembere között a Yoozoo Games irodáiból még négyen kerültek mérgezéses tünetekkel kórházba. Határtalan szerencséjükre azonban mind a négyen túlélték a nyilvánvaló gyilkossági kísérletet – emlékeztetett az AP.

Hszu azt feltételezte, közük lehet munkahelyi kudarcához.

A gyilkossággal gyanúsított Hszút néhány nappal azután vették őrizetbe, hogy munkaadóját is mérgezési tünetekkel szállította el a mentő. A feltételezett gyilkos akkor áldozatával egykorú volt, 39 éves.

A nyomozás kiderítette: Hszu három hónappal azután kezdte mérgezni kollégáit, hogy a Yoozoo megállapodást kötött a Netflixszel Liu Ce-hszin trilógiájának megfilmesítéséről.

Évekkel korábban, 2014-ben, abban az évben, amikor a trilógia első kötetét lefordították angolra, Lin dollármilliókat bukott a szerzői jogokon. Ezek után kérte fel Hszút, az egykori ügyvédet leányvállalatának irányítására. Minden jel szerint annyira hanyagul végezte munkáját, hogy három év elteltével lefokozták, a fizetését pedig csökkentették.

A bemutató első négy napján egyébként A 3-test-problémának 11 millió nézője volt – a Deadline szerint.

(Borítókép: Jelenet a 3-test-probléma című sorozatból. Fotó: Netflix)

Rovatok